ÉLETMÓDI

Csak stresszesek vagytok, vagy mérgező kapcsolatban élsz? Így ismerd fel a különbséget!

Mostanában mindenki stresszes, könnyebben felkapja a vizet. De ez nem ok arra, hogy eltűrd, ha a párod mérgező légkört teremt, vagy bántalmaz. De vajon mi különbözteti meg a bántalmazó kapcsolatot a tartósan stresszestől?

A mérgező kapcsolat nem mindig a fizikai bántalmazásról szól, bár időnként sajnos az is része. Amikor azonban csak a szavak bántanak, nehéz eldönteni, hogy a másik épp stresszes időszakon megy keresztül és ezért nem válogatja meg, mit mond, vagy egyszerűen mérgező légkört teremt. Ráadásul a szóbeli bántalmazás a fizikai bántalmazás előszobája is lehet. Vajon hogyan lehet időben felismerni a jeleket, és kilépni egy végleg megromlott párkapcsolatból?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mérgező kapcsolat 01

Fotó: Pixabay.com

Különösen úgy, hogy tudjuk: nincs tökéletes kapcsolat, és a nehézségeken is át kell küzdeni magunkat. Nehézségben pedig mostanában nincs hiány, ahogy feszültségben sem. Ilyenkor is vannak azonban olyan jelek, amelyekre mindenképpen érdemes felfigyelni.

A párterapeuták szerint a mérgező kapcsolat az, amelyben az együtt élők nem támogatják egymást, ahol a konfliktus arról szól, hogy az egyik felülkerekedjen, ahol a felek versenyeznek ahelyett, hogy együttműködnének, nem tisztelik egymást, és nem érzik, hogy összetartoznának. Ebből pedig egyenesen következik a boldogtalanság, és a kapcsolattal való elégedetlenség.

A bántalmazók – még akkor is, ha maguk sem érzik át, hogy ez bántalmazás – gyakran manipulálják a velük élőket. A szégyen, a kritika, a finom vagy kevésbé finom megalázás mind kiváló eszköze annak, hogy az áldozat azt tegye, amit szeretnének. Ez azonban hosszú távon kikezdi a másik ember önbizalmát és önértékelését, ami még nehezebbé teszi a kapcsolat felszámolását. Vagyis ha kevésbé vagy magabiztos, mint amikor elindult ez a kapcsolat, és úgy érzed, a partnered nélkül értéktelen lennél, az már intő jel lehet.

A verbális és érzelmi bántalmazás másik jele, ha a bántalmazó igyekszik elszigetelni a párját a családjától és a barátaitól. Először persze romantikusnak tűnhet. hogy minden idejét veled akarja tölteni, és tőled is ezt várja, de amikor mindez már birtoklássá és elszámoltatássá változik, akkor ismerd fel a nagy vörös jelzést, és lépj. Az elszigetelés ugyanis nem támogatás, és nem szeretet, hanem zsarnokság.

Ahogyan zsarnokság a „gázlángozás” is, amikor a másik kétségbe vonja, hogy jól emlékszel-e a tetteire, vagy megkérdőjelezi a személyiségedet. Amikor közli, hogy túlreagálod, hogy hisztériás vagy, hogy nem vagy magadnál.

Mérgező kapcsolat 02

Fotó: Pixabay.com

Ezek a jelek akkor is mérgező kapcsolatra utalnak, ha a bántalmazó egyébként kettős személyiséggel rendelkezik: egyszer kenyérre lehet kenni, és a tenyerén hordoz, máskor pedig megsemmisít. Ez a hullámvasút megint csak eszköz ahhoz, hogy úgy érezd, te csinálsz valamit rosszul, amikor bántanak. Az ilyen ember az ellenőrzést is gyakran csomagolja törődésbe és kedvességbe. Ám ennek a kedvességnek ára van: a személyiséged, a fizikai és lelki egészséged.

Ha azt gyanítod, hogy mérgező kapcsolatban élsz, érdemes másokkal is beszélned erről. A legjobb egy pszichológus vagy párkapcsolati tanácsadó, de akár a barátaid is felnyithatják a szemed. Így eldöntheted, mikor jön el a pillanat, hogy lépj. Kérj bátran segítséget, a családod, a barátaid, és akár a hivatásos segítők is támogathatnak, hogy kitörj a rácsok közül. Hidd el: ennél csak jobb életed lehet!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?