ÉLETMÓDI

Elképesztő rombolás: megöli a nő lelkét, ha egy ilyen típusú férfiba szeret bele

Van néhány férfitípus, akivel semmi esetre se szabadna kapcsolatba kerülnie egy nőnek. Az ezekkel az emberekkel folytatott szerelmi viszony ugyanis cseppet sem romantikus, sokkal inkább romboló hatású hosszú távon. És nem, ők nem fognak megváltozni...

Amikor egy profi manipulátor kerül az útjukba, a legtöbben felkészületlenek, így lehet, hogy akár a legokosabb, megfontolt nők is áldozatul esnek az önző, őszintétlen és őket kihasználó pszichopatáknak és narcisztikusoknak. Ráadásul a nők többsége azzal is megpróbálkozik, hogy „meggyógyítsa”, azaz megváltoztassa a férfit. Ám ebben az esetben fokozottan igaz, hogy kutyából nem lesz szalonna. Az önfeláldozásuk nyomán a nő tönkremehet, de a kapcsolatból soha nem lesz egyenrangú felek szövetsége.

Nárcisztikus férfi 01

Fotó: Pixabay.com

A pszichopata és narcisztikus hajlamú emberek gyakran nyúlnak az agresszió eszközéhez, de az is előfordul, hogy tüntető hallgatással, passzív agresszióval büntetnek, vagy sértő megjegyzésekkel rombolják a partnerül lelkét. Ráadásul nem csak nehéz és értelmetlen is velük élni, de a szakítást feldolgozni sem könnyű. Pedig azt hihetnénk, hogy az ilyen emberrel való kapcsolat végén mindenki megkönnyebbül. Mégsem ilyen egyszerű a helyzet.

Valójában a szakítás után sokféle forgatókönyv lezajlik. Mivel a narcisztikusok és pszichopaták elbűvölőek is tudnak lenni, ha akarnak, a szakítás után nagyon sokan visszasírják a szép pillanatokat. Ugyanakkor a trauma okozta sérülések is nagyon tudnak fájni ilyenkor.

Nárcisztikus férfi

Fotó: Pixabay.compárkap

Sőt, a lelki tünetek mellett akár fizikaiak is jelentkezhetnek. A bántalmazó kapcsolatban folyamatosan jelen levő stressz és készültségi állapot ugyanis fizikai szinten is benyújtja a számlát. A hosszan tartó manipuláció, árulás és bántalmazás akár szív-, és immunrendszeri betegségekhez, fájdalmakhoz vagy krónikus kimerültséghez is vezethet. A lelki problémák között pedig ott a depreszió, a szorongás, és a poszttraumás stressz szindróma. Ha a beteg nem kap segítséget, akár önmaga ellen is fordulhat, így ezeket a betegségeket mindenképpen szakembernek kell kezelnie, lehetőleg már a kapcsolat ideje alatt.

Nárcisztikus férfi 03

Fotó: Pixabay.com

Ha pedig magadat hibáztatod azért, mert a partnered rosszul bánt vagy bánik veled, vagy úgy érzed, te vagy az oka a szakításnak, érdemes átgondolnod, hogy vajon belefér-e az ő viselkedése egy normális kapcsolatba. Aki ugyanis szereti a másikat, az nem törekszik arra, hogy lelkileg megsemmisítse, csak azért, hogy hatalma legyen fölötte. Egy felnőtt embernek, egyenrangú kapcsolatban nincs szüksége arra, hogy a másik rovására erősítse az egóját, és nem is kelt folyton bűntudatot a másikban. Egy bántalmazó kapcsolat nem csak akkor lehet káros, ha a bántalmazás a fizikai szintre lép. Verés nélkül, lelki terrorral is tönkre lehet tenni egy nő lelkét – épp ezért sose bánd, hogy a narcisztikus partner távozott az életedből. Mindez nem a te hibád!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?