TÜZELŐÁLLÁS

Nem lehet megtiltani a magyar himnusz éneklését Szlovákiában

Gulyás Gergely elfogadhatatlannak nevezte az idegen országok himnuszának eléneklését korlátozó szlovák szabályozást.
  • Szerző: RIPOST

Szándékosan kiszúrtak a dunaszerdahelyi futballszurkolókkal: a szlovák parlament márciusban elfogadott egy jogszabályt, melynek értelmében május 15-től tilos annak a külföldi országnak a himnuszát énekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége. A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az intézkedést, ezért a külügyminisztérium lépéseket fog tenni, hogy a helyzet megváltozzon.

A szlovák nacionalisták nem is csináltak titkot abból, hogy a törvénymódosítást kifejezetten a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatára szabták, mert zavarja őket, hogy a szlovákiai magyar csapat szurkolói hosszú évek óta minden mérkőzés kezdetekor (otthon és idegenben is) eléneklik a magyar himnuszt.

„A törvényt hibás lépésnek tartom, ami ódivatú gondolkodás eredménye. Nálunk a himnuszéneklés kifejezi hovatartozásunkat és senki ellen nem irányul. Ez egy hibás döntés, ami nem vezet sehova, ez egy zsákutca. A magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni. Ha nem változik a törvény, akkor készek vagyunk megfizetni a büntetést, vagy kitalálunk valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását”nyilatkozta a Paraméternek a DAC tulajdonosa, Világi Oszkár.

Az állami jelképekről szóló törvény módosítását 108-an támogatták, a 13 tagú Híd párt már jelezte, újra akarják tárgyalni a témát.

"Nekünk fontosak a magyar választóink és az ünnepeink, s az is, hogy ebben az országban mindenki azt a himnuszt is énekelhesse, ami neki kedves. Ezért nem engedjük, hogy ez az értelmetlen korlátozás hatályba lépjen. A témát újratárgyaljuk, erről már a koalíciós partnereinket is tájékoztattuk. A hibát mielőbb orvosoljuk, a frakcióban pedig levonjuk a személyi konzekvenciákat" – áll a párt hivatalos közleményében

A magyar kormány is véleményt nyilvánított az ügyben. A csütörtöki kormányinfón az idegen országok himnuszának eléneklését korlátozó szlovák szabályozást Gulyás Gergely elfogadhatatlannak nevezte, hangsúlyozva, hogy ezt emberi jogi kérdésnek tekinti, majd közölte, hogy a külügyminisztérium lépéseket fog tenni. Hozzátette, európai emberi jogi fórumokhoz kell fordulni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?