Létrehozva: 2016.08.01.

Életveszély: halálba rohannak a triatlonisták?

Összeesnek a célban, a rosszullétig hajtják magukat a triatlonisták. Sajnos az akarat sokszor felülírja a szervezet teljesítõképességét, és nagy árat fizetnek érte...

A triatlon legkeményebb erőpróbájának számítanak az Ironman-versenyek, amelyeken az utóbbi időben egyre több halálesetet regisztrálnak.

Szombaton, Budapesten, az Ironman 70.3 elnevezésű futamon 1,9 km-t kellett úszni, 90 km-t biciklizni, majd 21,1 kilométert futni a hőségben. Emberfeletti feladat, ráadásul ez a klasszikus Vasember-távnak "csak" a fele...

A szlovák Radoslav Okrucky szíve nem bírta az extrém terhelést: futás közben összeesett röviddel a cél előtt, kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét.

A tavalyi budapesti versenyen úszás közben lett rosszul egy külföldi sportoló, és ő is életét vesztette.

A 2015-ös frankfurti Ironman-Eb egyik résztvevője a 40 fokos hőségben túlitta magát csapvízzel, de nem pótolta a kiizzadt sót és ásványi anyagokat. Rosszul lett, és meghalt a kórházban.

Idén májusban - a budapesti viadalhoz hasonlóan féltávon - egy amerikai verseny követelt emberéletet. Chattanoogában úszás közben halt meg egy versenyző - miközben a 3000 résztvevő egy része éppen a napokkal azelőtt elhunyt helyi triatlonista emlékére állt rajthoz.

De vajon mi okozza a tragédiákat? Korábban már foglalkoztunk a sportpályákon egyre több áldozatot szedő hirtelen szívhalállal. Habár a szombati haláleset kapcsán nem árultak el részleteket, Dr. Merkely Béla kardiológus professzor a %RIPOST%-nak elmondta: az ilyen tragédiák során legtöbbször hirtelen szívhalálról beszélhetünk.

Ezt támasztja alá egy 2011-es amerikai tanulmány is: eszerint az Egyesült Államokban abban az évben elhunyt 12 triatlonista közül 9 halálát a hirtelen szívhalál okozta. Több évre vetítve az is kiderült: a tragédiák túlnyomó többsége úszás közben következik be.

Sorozatterhelés esetén leginkább a maratonfutók, a triatlonisták és az extrémsportolók lehetnek veszélyben. Náluk az egészséges szívet is túl lehet terhelni.

A leggyakoribb oka a hirtelen szívhalálnak, hogy a sportolók valamilyen veleszületett, szívszerkezeti hibával rendelkeznek. Merkely úgy véli, a sport nem növeli a hirtelen szívhalál kockázatát az egészséges szívű sportolóknál. Sőt, inkább csökkenti.

"Csak a beteg szívűeknél növeli, hiszen ők nagy fizikai és szellemi megterhelésnek vannak kitéve, és a beteg szív ezt nem úgy bírja, mint a mindennapi tevékenységet."

Merkely rendszeresen értesül a sportvilágban bekövetkezett hirtelen szívhalálokról. Neki is azt mondják, hogy egyre több esetet regisztrálnak, de szerinte valójában akkor van több, ha a sportolóknak nincs meg az ellenőrzött, szervezett és rendszeres kontrollja.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: ezért halhatott meg Diego Maradona

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TÜZELŐÁLLÁS

Megviselik az események, Szoboszlai eltűnt az emberek elől

TÜZELŐÁLLÁS

"Egyetlen komoly ellenfél" - születésnapi ajándék lenne az olimpia a legendás kapitánynak

TÜZELŐÁLLÁS

Dárdai Pált az önvédelem vezérelte, jól tette, hogy faképnél hagyott mindenkit

TÜZELŐÁLLÁS

„Ez nagyon sokkoló" – Áll a bál a magyar válogatottnál a bohócozás után

TÜZELŐÁLLÁS

Dárdai túllőtt a célon: össztűz alá került, legenda kelt a védelmére

TÜZELŐÁLLÁS

„Hagyd el a csapatomat” – Szalah egész Liverpoolt magára haragította Klopp miatt