OLDALVONAL

Most ezért szurkolunk: nyaralás helyett jöhet a kánikulai focidömping

Júliustól lesz nagyüzem? Mindent be kell pótolni, de ennek most még a nyári szünetről lemondó focisták is örülnének.
címkék:
  • Szerző: vav

Világszerte bizonytalan, mikor kezdhetnek el egyáltalán edzeni a futballcsapatok. A külföldi bajnokságok zöméhez és a nemzetközi kupákhoz hasonlóan a honi NB I és a Magyar Kupa is csúszik a járvány miatt. Az UEFA most júliusi folytatást javasol. Ebben partnerek lennének a focisták is.

Júliusban kezdhetik újra?
Fotó: MTI

Több helyütt még reménykednek a májusi rajtban, de az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) már arról küldött iránymutatást, hogy remélhetőleg júliusban folytatódhatnak a küzdelmek.

Ne legyen csonka bajnokság!

A lényeg, hogy akár a következő idény módosításával is befejezzék a bajnokságokat, országos és nemzetközi kupasorozatokat. Az alapelv: a sorrendnek a pályán, a teljes kiírások végén kell kialakulnia.

Following today’s videoconference meeting with the general secretaries of all 55 UEFA member associations and recommendations made by the working groups created on 17 March, the UEFA Executive Committee took a series of decisions, as follows:⁣ ⁣ On competition matters:⁣ ⁣ • All national team matches for men and women due to be played in June 2020 are postponed until further notice. This includes the play-off matches for UEFA EURO 2020 and qualifying matches for UEFA Women’s EURO 2021.⁣ ⁣ • All other UEFA competition matches, including the centralised international friendly matches, remain postponed until further notice.⁣ ⁣ • Youth national team competitions:⁣ ⁣ (i) the UEFA European Under-17 Championship final tournament scheduled for May 2020 is cancelled;⁣ ⁣ (ii) the UEFA European Women’s Under-19 Championship final tournament scheduled for July 2020 is cancelled;⁣ ⁣ (iii) the UEFA European Women’s Under-17 Championship final tournament scheduled for May 2020 is postponed until further notice (as it is a qualifying competition for the FIFA U 17 Women's World Cup);⁣ ⁣ (iv) the UEFA European Under-19 Championship final tournament scheduled for July 2020 is postponed until further notice (as it is a qualifying competition for the FIFA U-20 World Cup).⁣ ⁣ • The UEFA Futsal Champions League finals scheduled for April 2020 are postponed until further notice.⁣ ⁣ • The deadlines related to all 2020/21 UEFA club competitions are postponed until further notice, in particular as regards the admission process and the registration of players. UEFA will set new deadlines in due course.⁣ ⁣ 👉 Full statement is on UEFA.com.

„Bizakodóak vagyunk a tekintetben, hogy a labdarúgás újra indulhat a következő hónapokban – a hatósági intézkedések függvényében –, és úgy hisszük, hogy a bajnokságok befejezésére vonatkozó bármilyen döntés korai és nem jogos”

– olvasható Aleksander Ceferin, az UEFA, Andrea Agnelli, az európai klubok szövetsége (ECA) és Lars-Christer Olsson, az európai ligák szervezete (EL) elnökeinek közös közleményében.

8-10 meccs vár még a csapatokra

Vagyis amíg van esély a befejezésre, nincs mese: amint lehet, tovább kell játszani!

Elsiették a belgák?

Pár órával a tagszövetségeknek küldött UEFA-körlevél előtt Belgiumban végeredményt hirdettek, noha még az alapszakasz utolsó fordulója és a rájátszás is hátra volt. A csonka bajnokságban első Club Brugge például így elveszítheti a helyét (és a vele járó 11 milliárd forintnyi rajtpénzt) a BL-főtáblán. A 24 profi klubnak még jóvá kell hagynia a döntést, így a belga helyzet változhat.

A magyar NB I idén május 16-án fejeződne be (20-án lenne a kupadöntő), a következő pedig augusztus 1-jén kezdődne. Ehhez képest jó, ha a hátralévő nyolc bajnoki fordulót és a Magyar Kupát (elődöntők, majd finálé) augusztusban sikerül befejezni. A kupapárharcok rövidíthetők két játéknapra, de a címvédő és éllovas FTC-re például még két elhalasztott OTP Bank Liga-találkozó is vár.

A játékosok lemondanának a szünetükről

A nyári hónapokban nem lesz idő sem pihenésre, nyaralásra, sem a szünetben megszokott felkészülésre, edzőtáborozásra. A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének főtitkára, dr. Horváth Gábor szerint erre készek a jelenleg otthon, egyéni edzéstervekkel dolgozó labdarúgók, akik közül sokan a fizetésük egy részéről is lemondanak klubjuk javára a válságos helyzetben.

„A Magyar Labdarúgó Szövetségnél készen állnak a hazai bajnokságok befejezésének lehetséges tervei”

– olvasható a témával kapcsolatban az MLSZ honlapján.

Az egyik probléma hozza a másikat

A versenyidőszak kitolódásával kezelni kell a június 30-án lejáró edzői és futballista-szerződések problémáját, a fizetéscsökkentésekhez hasonlóan ezt is az érdekeltek közös megegyezésével. A nyári átigazolási időszakot is a bajnokságokhoz kell igazítani. Gondot jelent a Bajnokok Ligája és az Európa-liga selejtezőinek átszervezése is, hiszen még ki sem derült, kik küzdhetnek a főtábláért.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?