OLDALVONAL

Most ezért szurkolunk: nyaralás helyett jöhet a kánikulai focidömping

Júliustól lesz nagyüzem? Mindent be kell pótolni, de ennek most még a nyári szünetről lemondó focisták is örülnének.
címkék:
  • Szerző: vav

Világszerte bizonytalan, mikor kezdhetnek el egyáltalán edzeni a futballcsapatok. A külföldi bajnokságok zöméhez és a nemzetközi kupákhoz hasonlóan a honi NB I és a Magyar Kupa is csúszik a járvány miatt. Az UEFA most júliusi folytatást javasol. Ebben partnerek lennének a focisták is.

Júliusban kezdhetik újra?
Fotó: MTI

Több helyütt még reménykednek a májusi rajtban, de az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) már arról küldött iránymutatást, hogy remélhetőleg júliusban folytatódhatnak a küzdelmek.

Ne legyen csonka bajnokság!

A lényeg, hogy akár a következő idény módosításával is befejezzék a bajnokságokat, országos és nemzetközi kupasorozatokat. Az alapelv: a sorrendnek a pályán, a teljes kiírások végén kell kialakulnia.

„Bizakodóak vagyunk a tekintetben, hogy a labdarúgás újra indulhat a következő hónapokban – a hatósági intézkedések függvényében –, és úgy hisszük, hogy a bajnokságok befejezésére vonatkozó bármilyen döntés korai és nem jogos”

– olvasható Aleksander Ceferin, az UEFA, Andrea Agnelli, az európai klubok szövetsége (ECA) és Lars-Christer Olsson, az európai ligák szervezete (EL) elnökeinek közös közleményében.

8-10 meccs vár még a csapatokra

Vagyis amíg van esély a befejezésre, nincs mese: amint lehet, tovább kell játszani!

Elsiették a belgák?

Pár órával a tagszövetségeknek küldött UEFA-körlevél előtt Belgiumban végeredményt hirdettek, noha még az alapszakasz utolsó fordulója és a rájátszás is hátra volt. A csonka bajnokságban első Club Brugge például így elveszítheti a helyét (és a vele járó 11 milliárd forintnyi rajtpénzt) a BL-főtáblán. A 24 profi klubnak még jóvá kell hagynia a döntést, így a belga helyzet változhat.

A magyar NB I idén május 16-án fejeződne be (20-án lenne a kupadöntő), a következő pedig augusztus 1-jén kezdődne. Ehhez képest jó, ha a hátralévő nyolc bajnoki fordulót és a Magyar Kupát (elődöntők, majd finálé) augusztusban sikerül befejezni. A kupapárharcok rövidíthetők két játéknapra, de a címvédő és éllovas FTC-re például még két elhalasztott OTP Bank Liga-találkozó is vár.

A játékosok lemondanának a szünetükről

A nyári hónapokban nem lesz idő sem pihenésre, nyaralásra, sem a szünetben megszokott felkészülésre, edzőtáborozásra. A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének főtitkára, dr. Horváth Gábor szerint erre készek a jelenleg otthon, egyéni edzéstervekkel dolgozó labdarúgók, akik közül sokan a fizetésük egy részéről is lemondanak klubjuk javára a válságos helyzetben.

„A Magyar Labdarúgó Szövetségnél készen állnak a hazai bajnokságok befejezésének lehetséges tervei”

– olvasható a témával kapcsolatban az MLSZ honlapján.

Az egyik probléma hozza a másikat

A versenyidőszak kitolódásával kezelni kell a június 30-án lejáró edzői és futballista-szerződések problémáját, a fizetéscsökkentésekhez hasonlóan ezt is az érdekeltek közös megegyezésével. A nyári átigazolási időszakot is a bajnokságokhoz kell igazítani. Gondot jelent a Bajnokok Ligája és az Európa-liga selejtezőinek átszervezése is, hiszen még ki sem derült, kik küzdhetnek a főtábláért.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?