OLDALVONAL

Kutyák szimatolják ki a koronavírusos szurkolókat

Az NBA-meccsekre korlátozott számban visszatérhetnek a nézők. Szigorú szabályok várják őket.
  • Szerző: vav

Az Atlanta Hawks és a Los Angeles Clippers keddi mérkőzése volt az első az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA), amelyre a koronavírus-járvány idején nézőket is beengedtek a lelátókra. A 17 ezer férőhelyes State Farm Arena befoagóképességének nyolc százaléka, azaz mintegy 1300 szurkoló láthatta a meccset a helyszínen. Hasonló lépésre készül holnap az előző szezonban döntős Miami Heat is: szintén a Clippers ellen kétezren mehetnek be az American Airlines Arénába. A szerencsés kevesekre a fertőzésveszély miatt nagy szigor vár, kezdve már a beléptetéssel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Négy kutyát képeztek ki a Miami Egyetemen a koronavírus-fertőzés jezésére
Fotó: Twitter

A nézőknek folyamatosan arcmaszkot kell viselniük, és fizikai kontaktus, illetve készpénzfizetés nélkül juthatnak csak be a csarnokba. Bent érintés nélküli kézfertőtlenítőket állítanak fel, és elválasztó plexiüvegeket helyeznek el a lelátókon, valamint a közösségi terekben. A csarnokhoz érkezőket speciálisan kiképzett kutyákkal ellenőrzik. A négylábúak ugyanis nem csak kábítószert vagy robbanóanyagot, de különböző betegségeket is képesek kiszagolni, így a koronavírus-fertőzést is.

Ezen a megoldáson hónapok óta dolgoztak, kipróbálták a kutyákat például olyan meccseken, amikor szűk körben a családtagok, barátok lehettek jelen a csarnokban.

„A koronavírus-észlelő kutyákban nincs semmi új. Láthatjuk őket a repülőtereken, a rendőröknél és a katonáknál. És mi is évek óta bevetjük őket a robbanóanyagok keresése miatt”

– idézte az ESPN Matthew Jafariant, a Heat alelnökét.

Tilos már az ökölpacsi is

Az NBA a játékosok és stábtagok számára is különleges szabályokat vezetett be a járványveszély miatt, miután egyre többen fertőződnek meg. Megtiltották az ölelkezést, a kézfogást, sőt az úgynevezett ököl- és könyökpacsit és az ellenfelek hosszas beszélgetését is. A csapatoknak a bemelegítés és a szünetek során szigorúan megtiltották a másik térfelén tartózkodást.

Az Európában először Finnországban, majd Franciaországban és Oroszországban is bevetett koronavírus-észlelő kutyák a szakértők szerint nem csak gyorsabban (akár a tünetek megjelenése előtt öt nappal), de pontosabban is jelzik az emberben a fertőzést. Ha érzékelik a betegséget, leülnek.

„Minden fronton küzdenünk kell, és a harc egyik módja, hogy segítségül hívjuk négylábú barátainkat. Az éles szaglásukkal kiszimatolják a vírust”

– mondta DeEtta Mills, a kutyakiképzést végző floridai egyetem igazgatója.

És ezeket olvastad már?