Létrehozva: 2015.05.31.

A lagzis nótafából lett FIFA-elnök. Avagy: ki is ez a Blatter?

Volt sportújságíró és Svájc Lagzi Lajcsija. Aztán felkarolta egy dúsgazdag üzletember, aki a FIFA teljhatalmú urává tette. Minden botrányt túlél, miközben vastagon benne van a korrupcióban.

Sepp Blatter alaposan beásta magát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki főhadiszállására. Hiába robbant ki néhány napja a labdarúgás történetének legdurvább korrupciós botránya, az elnök ezt is túlélte. Mi a titka? Kik állnak mögötte? És egyáltalán honnan érkezett a jóságos nagypapának tűnő, de a fél világ által gyűlölt, svájci futballvezér?

A 79 éves Blatter immár 16 éve vezeti a FIFA-t, ez az ötödik ciklusa az elnöki székben. Magas beosztását nem a hozzáértésének, sokkal inkább üzleti kapcsolatainak és ügyes mesterkedéseinek köszönheti. Ismerői szerint Blattert valójában két dolog érdekli: a pénz és a nők.

Háromszor nősült, korábban tagja volt egy olyan szervezetnek, amely azt szorgalmazta, hogy a nők a harisnyanadrág helyett harisnyakötőt hordjanak. Többször tett szexista kijelentéseket: a Ripost nemrég beszámolt arról, hogy az elnök mivel dobná fel a női focit.

 

A lagziktól a FIFA-ig

Blatter a kritikákat mindig figyelmen kívül hagyja, csupán azzal lehet felbosszantani, ha nem ő van állandóan a középpontban. Az elnök törtető stílusát és pénzéhségét szinte az összes forrás arra vezeti vissza, hogy a családja kifejezetten szegény volt. Seppnek még tiniként is osztoznia kellett az ágyán az egyik testvérével.

A FIFA hivatalos honlapja szerint a fiatal Blatternek azért volt némi köze a futballhoz: 1948 és 1971 között a svájci amatőr bajnokságban játszott. 1959-ben Lausanne-ban közgazdaságtanból szerzett diplomát. Később sportriporterként, majd egy óragyártó cégnél vállalt munkát. Életrajzának elhallgatott, ám annál viccesebb részlete, hogy éveken át lakodalmakon is dolgozott, ahol ő volt a nótafa.

Az angol nyelvű lapok egybehangzó véleménye szerint Blatter az Adidas alapítójának, Adolf Dasslernek a „találmánya.” Dassler egyike volt azoknak a nagyhatalmú európai milliárdosoknak, akik már a 70-es években kőkemény üzletet láttak a fociban. Pedig akkor még a labdarúgás egyszerű sportnak és szórakozásnak számított.

 

Saját üzletet csináltak a futballból

Az Adidas vezére azért hálózta be a fiatal, öt nyelven beszélő Blattert, hogy a későbbiekben legyen egy belső embere a FIFA vezetésében. Blatter 1975-ben került a foci világszervezetéhez. Egy évvel azelőtt, hogy Dassler millióinak köszönhetően Joao Havelange lett a FIFA elnöke.

 

Havelange szárnyai alatt Blatter végigjárta a szamárlétrát: volt technikai igazgató, majd főtitkár is. Dassler közben üzlettársaival létrehozta International Sport and Leisure (ISL) nevű cégét, amely 20 éven át birtokolta a világbajnokságok marketingjogait. Ebből, mondani sem kell, Dassler még inkább megtollasodott.

Havelange 1998-ban vonult nyugdíjba, utódjaként egyértelműen Blattert jelölte meg. Seppnek azonban akkor már nem segíthetett barátja és támasza, Adolf Dassler, aki még 1987-ben hunyt el rákban. Hogy Havelange milyen állapotban adta át a FIFA-t, azt jól jellemzi Lennart Johansson akkori UEFA-elnök véleménye. Szerinte már az 1990-es évek végén meg kellett volna szabadítani a FIFA-t a korrupt vezetőktől.

 

Blatter királysága minden próbát kiáll

A 2000-es évek elején egy újabb botrány rázta meg a szövetséget: a Dassler halála után csődbe ment ISL azzal fenyegetőzött, hogy részletes listát közöl a korrupt vezérekről, ha azok nem fizetik vissza a kenőpénzeket. Az ügyben nyomozás indult, ám a pletykák szerint Blatter a pénzét és a befolyását felhasználva elsikálta a problémát.

Ezt követően Sepp kiteljesítette Havelange pályaművét, és egyre nagyobb hatalomra tett szert. A növekvő létszámú FIFA vezetőjeként Blatter szinte királlyá vált. Az elmúlt évek protokollrendezvényeit, világjáró körútjait elnézve az államfők elbújhatnak mögötte.

Blatter elnöksége valószínűleg a FIFA 2010-es döntésével érte el a mélypontját. Ekkor kapta meg a 2022-es világbajnokság rendezési jogát Katar. Az napjainkban gyakorlatilag már nem is kérdés, hogy a dúsgazdag ázsiai ország több FIFA-vezető megvesztegetésével nyerte el a rendezést.

 

Rokona jövőjét is megalapozta

Blattert az sem zavarja különösebben, hogy a vb-esélyes országok képtelenek elviselni a katari klímát, a játékosok pedig már a gondolattól is rosszul vannak, hogy 50 fokban kell futballozniuk. Az elnök ezért kitalálta, hogy felrúgva az évtizedes hagyományokat, átszervezi a teljes futballnaptárt. Így majd télen lesz a vb. A pénz ugyebár nagy úr…

Miközben a fél világ az orosz és a katari rendezéssel kapcsolatos korrupcióról cikkezett, Blatter újra belemarkolt a FIFA kasszájába, és megfilmesíttette saját magát! A HVG szerint a brazíliai vb-re időzített mozi 27 millió dollárjába került a szövetségnek. A film egyébként a kutyát sem érdekelte.

A Magyar Hírlap úgy tudja, a FIFA a következő két világbajnokság televíziós közvetítési jogát Ázsiában értékesítette. Méghozzá annak az Infront Sports&Mediának, amelynek Sepp unokaöccse, Philippe Blatter az elnöke. A cég telephelye pedig ugyanabban a svájci kantonban van, ahol a csődbe jutott ISL működött. Érdekes egybeesés, igaz?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

metropol.hu

Örülhetnek a magyarok: árzuhanást jelentett be a Spar

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Marco Rossi: Szövetségi kapitány és klubedző egyszerre? Lehetséges!

OLDALVONAL

Folyamatban az akció, lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét

OLDALVONAL

„Az ő hiánya miatt estünk ki" - Kártérítést követelnek az elhunyt focista miatt

OLDALVONAL

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott