OLDALVONAL

A hős, aki 78 perc után visszajött a szívhalálból

A hirtelen szívhalál számos áldozatot szedett már a sportpályákon. Az egyik legemlékezetesebb eset mégis happy enddel végződött. Fabrice Muamba 78 perc után jött vissza a halálból.
  • Szerző: Ripost

A zairei születésű, de 33-szoros angol utánpótlás-válogatott Fabrice Muamba 2012 márciusában, a Bolton Wanderers futballistájaként a Tottenham elleni FA Kupa-mérkőzésen rogyott össze.

A gyepen, majd a mentőben 15-ször próbálták újraéleszteni defibrillátorral, egy, a lelátóról berohant Spurs-drukker szívspecialista segítségével. Végül egy londoni klinikán 78 percnyi szívhalál után sikerült visszahozni az életbe.

Csak a fociról kellett lemondania

Két napig volt kritikus állapotban, de számos más külföldi és magyar sportoló társával ellentétben ő túlélte! Két hét múltán posztolta az első, mosolygós fotót magáról, amelyen már ült a kórházi ágyon.

A hónapokig húzódó felépülése végén, augusztusban jelentette be: le kell mondania a további élsportról. A teljes életről azonban nem: októberben feleségül vette élettársát, kisfiuk, Joshua anyját, Shaunát.

Boldog véget ért az év

A nyilvánosság kizárásával, de többek között Robin van Persie és neje jelenlétében megtartott titkos esküvőről beszámoló Hello magazin akkor így idézte Muambát:

Nehéz volt ez az év, de számomra a házasság happy end.

Angliában valósággal hősként kezelik. Visszavonulása után a volt futballistát díszdoktorává avatta a Bolton Egyetem. A kitüntető címet mindazok nevében fogadta el, akik részt vettek az élete megmentésében.

Többször is szerepet vállalt televíziós szakkommentátorként (Afrika Kupán és afrikai vb-selejtezőkön), újságírást tanul a Staffordshire Egyetemen. Celebként fellépett a BBC táncos showműsorában, és több más hírességgel együtt vokálozott egy jótékony céllal – rászoruló gyerekek megsegítésére – előadott Gareth Malone-számban is.

Olykor edzéseket is tart, és ő a menekültek és kitelepítettek futballcsapatának menedzsere (a szülei annak idején politikai üldözöttként kaptak menedékjogot Angliában).

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?