KIAJOBB

Sportolóink szeme láttára doppingolnak az ellenfelek a paralimpián?

Gyanús a sok világcsúcs a riói paralimpián.
  • Szerző: vav

Doppingszert találtak egy szaúdi súlyemelő, Mashal Alkhazai vizeletében a riói paralimpián, ezért visszaesőként nyolc évre eltiltották. Ennek apropóján a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Philip Craven elmondta: nagy problémákat lát a parasportolók doppingellenőrzési rendszerében.

A paralimpia első négy versenynapján 117 (ez naponta majdnem 30-as átlag!) világcsúcs született. Az illetékesek attól tartanak, hogy a feltűnően sok rekord egy része tiltott szereknek is köszönhető. Ilyen robbanásszerű fejlődés aligha magyarázható kizárólag a mind jobb protézisekkel, a javuló edzéskörülményekkel.

A %% a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökétől, Szabó Lászlótól megtudta: a doppingügy valóban égető kérdés, ráadásul van egy másik sarkalatos probléma is:

"Az MPB maximálisan támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságot a doppingellenes küzdelemben. A magyar sportolók a nemzetközi előírásoknak megfelelően vesznek részt a doppingellenőrzéseken, a felkészülés során és itt, Rióban is. A doppingkérdés és a legalább ennyire feszítő klasszifikáció kérdése (kit, hogyan, miért sorolnak az egyes sérültségi kategóriákba) a nemzetközi parasportmozgalom elkövetkező éveinek legfontosabb kérdése lesz, aminek megvitatásában és megoldásában mi, magyarok is részt kívánunk venni"

- válaszolta honlapunk kérdésére Szabó László.

Az eddig 4-4 ezüst- és bronzéremnél járó magyar csapattal kapcsolatban az MPB-elnök kiemelte:

"A Magyar Paralimpiai Csapatban nem volt pozitív doppingeredmény, reméljük, ez így is marad.

A "gyanús" eredményeket a mi sportolóink is látják,

de a paralimpia alatt a saját felkészülésükre és versenyzésükre összpontosítanak."

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?