KIAJOBB

Brutális BL-reform jön, a leggazdagabb sztárklubok magasról tesznek a kicsikre

A legnagyobb csapatok kizsarolják az UEFA-tól a számukra kedvező BL-reformot. A bajnokságok és a válogatottak láthatják a változtatások kárát.
  • Szerző: Ripost

Két héten belül megszülethet a megállapodás a labdarúgó Bajnokok Ligája új formájáról Andrea Agnelli, az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) elnöke szerint. A sportág európai szövetsége (UEFA) a következő, 2024-től 2033-ig érvényes szakaszra alapjaiban változtatja meg a lebonyolítást. A lényeg: több résztvevő, több meccs és még több lóvé.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Három év múlva átrendezik a Bajnokok Ligáját

Három év múlva átrendezik a Bajnokok Ligáját
Fotó: AFP

A BL-reform tervezett változtatásai:

  • 32 helyett 36 csapattal rajtolhat a főtábla;
  • négycsapatos csoportok helyett egy közös tabella;
  • a jelenlegi 6 helyett minden résztvevő legalább 10 meccset játszik eltérő ellenfelekkel;
  • az első 8, és a 9-24. helyezettek rájátszásának győztesei játsszák a nyolcaddöntőket;
  • a jelenlegi 125 helyett 225 mérkőzés.

„Nagyon remélem, hogy mindez néhány héten belül megtörténik, ám vannak még részletek, amelyeken dolgozni kell. Ezek közül az egyik a fennmaradó négy hely kiosztásának kérdése”

- mondta Agnelli, aki mellesleg a Juventus elnöke. -

„Ez egy úttörő rendszer lesz. Az első fogadtatás szkeptikus volt, de aztán mindenkit meggyőztek az előnyök.”

Agnelliék és a legnagyobb klubok lassan saját Szuperligát csinálnak a BL-ből
Fotó: AFP

Az ECA azért lobbizik, hogy a bővítéssel az UEFA rangsorában előkelő helyet elfoglaló nagycsapatok kapják a plusz helyeket. Például a Premier League-ben idén gyengélkedő Liverpool jó eséllyel akkor is indulhatna a BL-ben ötödik angol klubként, ha lecsúszik a tabella első négy helyéről. Ehhez az előző tíz év eredményeit vennék figyelembe.

Az ellen tiltakoznak, hogy a gyengébb bajnokságok győztesei közül indulhasson több a Bajnokok Ligája főtábláján.

A kommentárok szerint az UEFA azért dönt a reform mellett, mert a legnagyobb hatalmú sztárklubok sikerrel zsarolták az évek óta lebegtetett Szuperliga tervével.

Kérdéses, hogy a nagyszabású változás hogyan érinti majd a nemzeti bajnokságokat és a válogatottakat. Utóbbiak károsítása nélkül a jóval több BL-meccs aligha fér bele a jelenleg is túlzsúfolt programba. Ráadásul a Bajnokok Ligája a tévés reklámpiacon is kannibalizálhatja a helyi futballba folyó pénzösszegeket. A jelenlegi 3,5 milliárd svájci franknyi (1150 milliárd forint) bevételt ugyanis a tervek szerint 5,5 milliárdra (1800 milliárd forint) emelné az UEFA.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?