KIAJOBB

Cél az olimpia, bravúrra készülnek a magyar hokisok

Legutóbb 56 éve szerepelt a téli olimpián a magyar férfi jégkorong-válogatott, amely csütörtöktől megkezdi a szereplését a nottinghami ötkarikás selejtezőtornán.

A magyar férfi hokisok legutóbb 1964-ben szerepeltek a téli olimpián, ahol a 16. helyen zártak. Azóta hasztalan próbálkoztak, legutóbb például Budapesten játszhatták az elsőselejtezőket, de a hazai környezet sem jelentett előnyt, nem jártak sikerrel.


Rajna Miklós teljesítményén ezúttal is sok múlhat MTI Fotó: Kovács Tamás

„A magyar jégkorong egyik nagy el nem ért célja az olimpiamondta a jegkorongblog.hu-nak Majoross Gergely, a válogatott másodedzője. – Most feléje tehetünk egy nagy lépést, ha sikeresen szerepelünk a tornán.”

Ezúttal Nottinghambe utazott a válogatott, amely csütörtök délután 15.30-tól Észtországgal játszik, majd szombaton Romániával, vasárnap pedig a házigazda Nagy-Britanniával találkozik. A torna első helyezettje jut az augusztusi utolsó kvalifikációs körbe, ahol még nehezebb riválisok, Ausztria, Szlovákia és Fehéroroszország várnak rá. Ez azt jelenti, hogy a magyar együttesnek óriási bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy kijusson a 2022-es pekingi játékokra.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány helyzetét nehezíti, hogy nem a legerősebb kerettel utazott Nottinghambe. A három legjobb csatára, a Svédországban szereplő Bartalis István, valamint a Finnországban jégkorongozó Galló Vilmos és Sebők Balázs nem tarthatott a nemzeti csapattal a klubelfoglaltságaik miatt.

„Topjátékosokról beszélünk, így kár lenne tagadni, hogy a távol maradásuk komoly érvágás a számunkra – magyarázta Majoross Gergely. – Egy olyan kis hokinemzetnek, mint a magyar, ilyen játékosokat nélkülözni elég jelentős gyengülésnek számít.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?