RIPOSTER

Megrázó, sírva nyilatkozott fiáról a Hableány matrózának édesanyja

A hajóbaleset áldozatait folyamatosan keresik a Dunában, de a magyar eltûntekről egyelőre nem érkezett hír.
  • Szerző: Ripost

Már csak reménykedik abban a Hableány matrózának, az 53 éves Jánosnak az édesanyja, Júlia néni, hogy idősebb fia legalább holtában előkerül a Duna hullámsírjából. A 81 éves asszony emberfeletti erővel próbálja leküzdeni a fájdalmát, amiben csak az segít neki, hogy Tibor, a fiatalabb fia mellette van.

"Elmondhatatlan fájdalmat érzek. Az elmúlt hat napban egyik hajózási cégtől sem kerestek meg, egy részvétnyilvánítást sem kaptam, pedig Jani a hajózásnak élt, a szenvedélye volt. Gyermekkora óta a víz szerelmese volt. Imádkozom, ha már élve nem is, legalább holtában előkerüljön" – mondta sírva a Blikknek az édesanya.

A Hableány matrózának öccse, Tibor katonaként korábban az USA tengerészgyalogságánál is kapott kiképzést. Tanulta a vízből mentést, így tudja, csupán egy halvány esély van a holttest előkerülésére

"Jani nagyon jól úszott, katonai nyugdíjazása után kezdett hajózni. 13 éve kezdte tanulni, az Adrián is vitorlázott, öt éve hivatásos hajós. Jó matróz volt... Sajnos, tisztában vagyok azzal, hogy ha felszínre kerül is a roncs, és Jani a hajótestbe rekedve süllyedt a mélybe, akkor is kisodorhatta belőle az ár" – mondja Tibor, aki fivére egyik kollégájától tudta meg, mi történt, és nem sokkal később értesítette őt Mariann, a bátyja párja.

"Azonnal jártuk a partot Soroksárnál és a Kopaszi-gát környékén. Minden bozótba benéztünk, hátha rátalálunk" – emlékszik a borzalmas napra Tibor, aki lelkileg felkészült testvére holttestének azonosítására.

Nem vizsgálták meg kellően a Viking Sigyn hajótestét dr. Magyar György szerint, aki a család jogi képviselője: "A Hableányt maga alá gyűrő svájci hajó víz alatti részén nyilvánvalóan keletkeztek olyan sérülések, festéknyomok, amik pontosan tisztázhatták volna az ütközés mechanizmusát. Ezekből és az egyéb adatokból tudja az igazságügyi műszaki szakértő modellezni a tragédia körülményeit. Minden büntetőeljárás alapja a szakszerű nyomrögzítés. A hajót le kellett volna foglalni, a Viking azonban egy új kapitánnyal alig több mint egy nap után útra kelt."

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?