RIPOSTER

Magyar hegymászó mászta meg a Föld második legmagasabb hegycsúcsát

Soha nem állt még magyar ember azon a hegycsúcson, ahová Suhajda Szilárd jutott fel. A hegymászó a Magyar K2 Expedíció keretében oxigénpalack és teherhordók nélkül kapaszkodott fel a 8611 méter magas K2 csúcsra, amely a Himalája egyik hegységében, a Karakorumban található. Várhatóan ma ér vissza társához az alaptáborba.
  • Szerző: Ripost

Suhajda Szilárd hegymászó Klein Dáviddal indult a mindent eldöntő utolsó körre, de társa végül egészségügyi okokból nem mászott fel a csúcsra, az alaptáborból támogatta az expedíció sikerét.

„Örömmel jelentem, hogy a 2019-es Eseményhorizont K2 Expedíciót sikerre vittük, itt vagyok a K2 csúcsán.

Csodálatos, felszakadozott a felhő, mindent jól látok, gyönyörű a gerincről a kilátás. Nagyon örülök, hogy én is gazdagíthatom az Eseményhorizont csúcssikereit! Legközelebb remélem, együtt állunk fent egy szép csúcson” – jelentkezett be Suhajda Szilárd a K2 csúcsáról ottani idő szerint csütörtök dél után nem sokkal.

A magyar hegymászó sikere után így már csak két „nyolcezres” hegy, a Sisapangma és az Everest csúcsának palack nélküli megmászása hiányzik ahhoz, hogy a magyar hegymászó közösség palack nélkül teljesítse a Himalája Koronája kihívást: Földünk 14 „nyolcezresének” megmászását.

Az elmúlt napokban az időjárás sokat segített abban, hogy ezúttal esély legyen felérni a csúcsra, ugyanis növekedett a napsütéses órák száma. Suhajda Szilárd a 7700 méteren kialakított négyes táborából 15 óra menetelést követően pakisztáni idő szerint nem sokkal dél után érte el a 8611 méteres magasságot. Várhatóan ma érheti el ismét az alaptábort, ahol Klein Dávid várja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?