3 éve

Rejtély és misztikum övezi a Budapestre érkezett inka aranyakat

Miután megérkeztek Magyarországra a 3 milliárd forintra biztosított inka aranykincsek, két napot várni kellett a kicsomagolásukra. Az inkák aranya kiállítás szervezõi csak a Ripost stábját engedték be a különleges eseményre. Jövõ szerdától a nagyközönség is megnézheti a ritka kincseket, amik 500 éve vérbe borították Európát - de azóta is olyan események történnek körülöttük, mintha el lennének átkozva...

A héten landolt Ferihegyen az a különjáratú repülőgép, amivel Peruból hozták a felbecsülhetetlen értékű arany kincseket a Király utcai Komplexbe. Ahogy a %RIPOST% is beszámolt róla, rendőri felvezetéssel vonult végig a páncélozott konvoj a belvárosi kiállítótérbe, ahol a műtárgyakat rejtő ládákat csak pár nap pihentetés után lehetett kinyitni.

A termeknek, ahol majd kiállítják az értékes tárgyakat, 50% körüli páratartalmúaknak kell lenniük, hogy a kincsek ne sérüljenek.

A tárgyakhoz kizárólag a futárok érhetnek, ők is csak speciális kesztyűben, hiszen egyik-másik aranykincs 2600 éves, így a legapróbb nyomás, vagy az ujjak zsírossága is kárt tehet bennük.

Csütörtök este nyitották ki a ládákat, erre a különleges eseményre pedig csak a %RIPOST% stábját engedték be!

A műtárgyakat kizárólag a világhírű szakértő, Jan Kordoba érinthette meg egy speciális kesztyűben, az ő koordinálása alapján kerültek a vastag, golyóálló üvegből készült búrák a vitrinekre.

Ezek a világon a második legrégebbi aranytárgyak, amik előkerültek. Ennél csak egy régebbi létezik, mégpedig Tutanhamon fáraó mesés kincse. Viszont ez a világon a legértékesebb aranylelet

– kezdte a %RIPOST%-nak Oláh Zsuzsanna, Az inkák aranya kiállítást szervező JVS Group kommunikációs igazgatója.

Elátkozott aranyaknak is gúnyolják, nem véletlenül: az egyik legértékesebb lelet, a halotti maszk ugyanis furcsa kisugárzással bír, ez meg is mutatkozott már Budapesten is

– avatott be az igazgató asszony.

„Már a műtárgyak megérkezése is viszontagságos volt, ugyanis a Peruból indult gép viharba került, egy pillanatra pedig kétségessé vált, hogy mikor tud leszállni. A héten az egyik kolléga pakolás közben eltörte a kezét, így ő nem is tud dolgozni” – mesélte a rejtélyes eseteket Oláh Zsuzsanna, aki szerint Jan Kordoba is tartott az inkák aranyának átkától.

A világhírű műkincsszakértő nem babonás, de méltósággal és tisztelettel kezeli az aranytárgyakat. Amikor viszont az első ládát kinyitottuk, hirtelen rosszul lett, azóta pedig folyamatosan hányinger gyötri. Furcsa és megmagyarázhatatlan dolgok történnek az inkák aranya körül

– mondta a %RIPOST%-nak Oláh Zsuzsanna.

Az inka aranyak története viszontagságos és hátborzongató is egyben, bárhol jártak Európában, vérbe borították a kontinenst. „Már az aranyszobrokhoz is vér tapadt, ugyanis némelyik előtt emberáldozatokat mutattak be az inkák az isteneiknek. A XVI. századi spanyol hódítók aztán ellopták a gyűjteményt, és elvitték Európába, a kincsek miatt aztán kitört az aranyláz. Ekkor is vér folyt. Szinte minden ember hajszolni kezdte a lopott műkincset. A spanyol polgárháború is az inka aranyakhoz köthető. Csak akkor ért véget a vérontás, amikor visszakerültek a kincsek Peruba” – nyilatkozta a %RIPOST%-nak a jövő szerdán nyíló kiállítás kommunikációs igazgatója.

További részletek és érdekességek a március 13-án nyíló Az inkák aranya kiállításról a %RIPOST% napilap pénteki számában olvashatóak!

A legendás, mesésen gazdag ősi indián civilizáció Dél-Amerikában állt évszázadokon keresztül, egészen a spanyol gyarmatosítók hódításáig. Az Inka Birodalom egyike volt a világ legnagyobb és legrejtélyesebb kultúráinak a XIII.-XVI. század között. Fénykorában 2 millió négyzetkilométer volt a területe és 10 millió fős a lakossága, hozzá tartozott a mai Kolumbia déli része, Ecuador, Peru, Bolívia, Észak-Chile és Argentína északnyugati része. Sok más mellett az inkák az aranyművesség mesterei voltak. Sírjaikba gyakran helyeztek el kis aranyszobrokat, de emberáldozatokat is bemutattak a tárgyaknak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszökött az elvonóról, de pár nap után megtalálták az eltűnt tévésztárt

borsonline.hu

Soha nem látott felvételek a hétfőn leomlott homlokzatú ház elől

vg.hu

Tele van a város időzített bombákkal

ripost.hu

Csak óvatosan – Ez a 3 csillagjegy csalás áldozatává válhat a héten

hirtv.hu

Végzetes hiba a műtőben, összetört a család a sebész tévedése miatt

mindmegette.hu

Jéghideg finomság, amivel még fogyhatsz is: itt a 3 napos dinnyediéta!

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

ripost.hu

Ezzel vajon a saját eljegyzésére utalt Vajna Timi?

ripost.hu

Érzéki sztriptíz, teljesen meztelenre vetkőzött a teraszon a bomba testű üzletasszony

ripost.hu

Halálos baleset Püspökladánynál: itt vannak ez első helyszíni fotók

További cikkek

RIPOSTER

Százezrek követték, elpusztult Dió a kisróka - Videó

RIPOSTER

"Madártávlatban" él és dolgozik a képzőművész Ágota

RIPOSTER

Tomajmonostori tragédia: Elkerülheti a börtönt a vétkes sofőr

RIPOSTER

Meleg lesz jövő héten is, de a kánikula még várat magára

RIPOSTER

Halálba ugrott a lángok elől egy csepeli férfi

RIPOSTER

Megérkezett az előrejelzés az időjárásról, te erre számítottál?

POLITIK

Miért akarta az I. kerület pénzelni Alföldi Róbert II. kerületi színházát?

POLITIK

Németországban tárgyalt a honvédelmi miniszter