5 éve

Így búcsúztak el az ország legsikeresebb mentőkutyájától

Elhunyt Aqua, az ország legeredményesebb mentõkutyája. A 13 és fél éves kutyustól a Balatonnál vettek végsõ búcsút.

Micsoda életút! A belga juhász mentőkutya hatszáz bevetésen vett részt, számtalan bajba jutott emberen segített, a legmagasabb szintű mestervizsgával rendelkezett, sőt 2009-ben világbajnokságot is nyert. Idehaza és külföldön egyaránt teljesített, többek közt az indonéziai földrengésnél is jelen volt gazdájával.

"Pedig nem indult valami jól a kapcsolatunk. Szinte utáltuk egymást, én legalábbis biztosan nem szerettem őt vagy másfél évig, mert bármit kértem tőle, mindennek az ellenkezőjét csinálta. Aztán nagyon szépen összecsiszolódtunk!" – mondta Aqua gazdája, Balázs László vízimentő a %Ripost%-nak.

A hős kutyus nemcsak mentő- és tűzvizsgáló kutyaként dolgozott, de kommandós és rendőrségi akciókban vett részt.

"Amikor egy egész kommandó képtelen volt megtalálni a körözött bűnözőt, Aqua akkor is hozta a formáját. Egyszer éppen a ház egyik fala mögötti beépített rejtekhelyen lapult a körözött bűnöző, akit mentőkutya társával, Lizával együtt talált meg" – idézte fel a szakember szeretett kutyusával közös szép emlékei egyikét.

"Sosem voltak kutyás allűrjei, ő inkább embernek gondolta magát. Az utóbbi időben tényleg úgy is viselkedett, mint egy mogorva öregúr. Nemrég agyvérzést kapott, aminek következtében gyulladásokat szedett össze. A szervezete lassan kezdte feladni a szolgálatot, a teste pedig már nem bírta mindazt, amit az agya követelt. A tüdeje is vizesedett. Elfáradt. Nem akartuk, hogy szenvedjen, muszáj volt elaltatnunk" – vallotta be szeretett négylábújáról a vízimentő.

Az ebtől stílusosan a Balatonnál vettek végső búcsút.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!