6 éve

Tudósok derítették ki, hogy miért lehet könnyen átverni az időseket

Az amerikai Georgia Institute of Technology kutatói szenzorokkal figyelték meg az emlékeiket felidézõ idõs emberek agyát.

Szerző Brenner Balázs

Általános jelenség, hogy kevésbé jegyzik meg a dolgokat és nehezebben emlékeznek vissza az előző napok, hetek eseményeire az idősek, ha régi emlékeik élesek is. Az amerikai Georgia Institute of Technology kutatói szenzorokkal figyelték meg az emlékeiket felidéző idős emberek agyát. A hirado.hu szerint azt állapították meg, hogy a memóriájuk túl sok felesleges információt rögzít, ezért

nehezebb pontosan előhívni belőle valamit.

A nehézkesség, a túl sok zavaró körülmény pedig bizonytalansághoz vezet. Ez a fiatalabbakat általában bosszantja, de ami ennél sokkal rosszabb, a csalók is ezt használják fel, hogy félrevezessék az időseket.

A vizsgálatok szerint az idősek agya sokkal nagyobb erőfeszítéssel dolgozik, és hosszabb időt tölt az emlékezéssel

– mondta el a kutatást vezető Audrey Duarte.

Az agytevékenységük alapján arra is következtettek, hogy a 60-an felüliek számos lényegtelen információt rögzítenek akaratlanul, a fejükben lévő információ sokkal „zajosabb”. A fiatalok agya sokkal pontosabban és válogatva tárolja az emlékeket, ezért is lehet, hogy sokszor még a nagyon idős emberek is tisztán emlékeznek a saját ifjúságukban történtekre.

Szerző Brenner Balázs

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!