A sajátos fényjelenség okát csak laboratóriumi vizsgálat deríthetné ki, de valószínûleg egy speciális baktérium okozta a nem mindennapi látványt.
Egyáltalán nem egyedi jelenségről van szó, ám ha valaki életében először találkozik vele, akkor bizony
rettenetesen ijesztő lehet a sötétben türkizkéken világító csirkecsont.
Olvasónk is így járt, aki ma arra botorkált ki sötét konyhájába, hogy az asztalon hagyott, előkészített csirke csontjai fényt árasztanak.
![]()
Az eset nem egyedi: 2011-ben egy balatonszentgyörgyi hölgy tett feljelentést az egyik szupermarketben vásárolt világító csirkék miatt. A feljelentés először a fogyasztóvédelemhez, majd az élelmiszer-ellenőrző hivatalhoz került, a panaszt azonban nem sikerült igazolniuk akkor a termék hiányában.
A legvalószínűbb, hogy egy természetes folyamatról van szó, így nem érdemes megijedni sem. Gombos Zoltán, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának megyei igazgató főállatorvosa 2011-ben az eset kapcsán az egyik vidéki napilapnak elárulta, hogy
egy Pseudomonas Fluorescens nevű baktérium a ludas, amely nagy számban előfordul a környezetünkben, és teljesen ártalmatlan.
A fényjelenség okát teljesen bizonyosan megállapítani azonban csak laboratóriumi vizsgálattal lehetne, amit az Állategészségügyi- és Élelmiszer-ellenőrző Állomás végez.
