Létrehozva: 2015.11.23.

Akik tudtak idézni a Koránból, azokat életben hagyták a terroristák

19 ember vesztette életét a bamakói túszdrámában. A pénteki szállodai vérengzés elkövetõi továbbra is szökésben vannak. Három gyilkost keresnek.

Szerző Ripost

A francia légitársaság alkalmazottait akarták meggyilkolni azok a szélsőséges iszlamisták, akik pénteken rendeztek vérfürdőt Bamakóban. Amint azt megírtuk, péntek reggel mintegy 2-3 támadó hatolt be a Mali fővárosában, Bamakóban lévő luxusszállodába, ahol 170 embert ejtettek túszul.

Amikor beléptek az épületbe azt kiabálták, hol vannak az Air France alkalmazottai?

- mesélte el a szálloda egyik biztonsági őre, Kasim Haidara. A fegyveresek előbb 5 biztonsági őrt támadtak meg, akik az éjjeli műszakban dolgoztak és arra vártak, hogy végre leváltsák őket és hazamehessenek. Utána kezdték el keresni a franciákat. Valóságos hajtóvadászatot rendeztek utánuk.

Azokat a vendégeket, akik tudtak idézni a Koránból, nem bántották.

Találtak egy vendéget, akit egyből kérdezgetni kezdtek, hogy hol vannak a franciák.

A férfi felküldte őket a 7. emeletre, így mentette meg a légi alkalmazottak életét. Amikor a terroristák rájöttek, hogy átverték őket, kegyetlenül legyilkolták a férfit.

A szállodában 5 Air France alkalmazott volt. Õk megmenekültek.

A bamakói támadás reggel hét órakor kezdődött. A szálloda másik biztonsági őre így emlékezett: kollégáim épp végeztek a reggeli imával és eltették fegyvereiket, amikor rájuk törtek gyilkosaik. Cheik Dabo szerint nem látták meg a támadókat, amíg azok nem kezdtek rájuk tüzelni. Dabónak szerencséje volt, mert amikor elkezdődött a vérengzés, sikerült elrejtőznie egy autó mögött.

Kitört a pánik és a káosz, amikor megjelentek a fegyveresek

- emlékezett a Mirrornak a szálloda séfje is.

A füst mentette meg az életét

A konyhában voltam, a reggeliket készítettem elő, amikor a felszolgálók kezdtek kiabálni, hogy megtámadtak minket. Először le akartam mindenkit vinni a főbejárathoz, de amikor kiderült, hogy ez lehetetlen, mert onnan jönnek a fegyveresek, az alkalmazottak szétfutottak a szélrózsa minden irányába.

"Egy vendéggel a fürdőszobában húztuk meg magunkat, de az egyik fegyveres meglátott az ablak mögül és tüzelni kezdett ránk. Én visszarohantam a konyhába, ahol hatalmas füst volt, így nem találtak rám. Egy kis idő múlva ráeszméltem, hogy ha nem megyek ki a konyhából, a füst öl meg. Így amikor semmi zajt nem hallottam, kiugrottam az ablakon keresztül az utcára.

A terroristák ezután a felső emeletekre mentek, ahol túszokat ejtettek a szállóvendégek közül. A többórás túszdráma végül 19 civil áldozatot követelt, 3 fegyveres terroristát még mindig keresnek.

Minden földrészen támadhatnak!

A támadást egy az Al-Kaidával szövetséges szélsőséges csoport vállalta magára. Az Iszlám Állam kevéssé van jelen a térségben, viszont a párizsi terrortámadások valószínűleg arra ösztönöznek más radikális csoportokat, hogy ők is aktivizálódjanak és szövetségre lépjenek az ISIS-szel...

Mali elnöke, Ibrahim Boubacar Keita kiemelte: a szállodában történt vérengzés, bő egy héttel a párizsi tragédia után, felhívja a figyelmet arra, hogy az iszlám szélsőségesek fenyegetése most már végképp globális méretű.

origo.hu

Elképesztő részlet derült ki a verőcei hajótragédiáról

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

borsonline.hu

Házasság első látásra: újra együtt az egyik pár, óriási az öröm

hirtv.hu

Öt sülysápi érintettje is van a szombati hajóbalesetnek + videó

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

hirtv.hu

Bayer Zsolt felhívása + videó

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

mindmegette.hu

A legjobb ebédek csirkemellből hétvégére: 12 recepttel segítjük a készülődést

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

"Jobban illik hozzád" - hoppá, kit ölelget Tóth Gabi?

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-