POLITIK

Európai víruskörkép: Enyhítenek vagy szigorítanak az országok?

Mindenütt gondolkodtak az enyhítésen, ám a helyzet végül szinte mindenütt a szigorítást erősítette. Víruskörkép 12 európai országból.
  • Szerző: Ripost

Több országban is változtak a vírus elleni korlátozások, ami sok helyen szigorítást jelent, mivel nem javult, hanem újra romlani kezdett az országok fertőzöttsége.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Anglia: Akár börtön is járhat a karantént megszegőknek

A szigetországban tovább szigorították a meglévő korlátozásokat, mivel tovább pusztít a brit vírusvariáns. A brit, illetve ír állampolgároknak 10 napra karanténba kell vonulniuk, amint hazaérkeztek a vörös listás országok bármelyikéből. A repülőtérről érkező utasokat azonnal a kijelölt 16 karantén szálloda egyikébe szállítják. Aki elhallgatja, hogy vörös listás országban járt, akár börtönt is kaphat.

Németország: Minden mutáns jelen van

A korábbinál fertőzőbb mutációk jelentek meg az országban, ezért meghosszabbítják a jelenleg is hatályos korlátozásokat. Az új vírusváltozatok terjedéséről végzett kutatások kimutatták, hogy az utóbbi hetekben a világ különböző pontjain felbukkant, különösen veszélyes mutációk mindegyike jelen van már Németországban.

Európai víruskörkép: Enyhítenek vagy szigorítanak az országok?

Hamm, 2021. február 16.
Vesztegzár alá helyezett épületeket őriznek rendőrök a nyugat-németországi Hammban 2021. február 16-án, miután az egyik házban lakó építőmunkásnál kimutatták az új koronavírus brit változatát.
MTI/AP/Martin Meissner

Ukrajna: Magyarország veszélyes

A napokban Magyarország újra „vörös”, azaz a kockázatos minősítést kapott, csakúgy, mint Ukrajna összes szomszédja. A környező országok mindegyikében nagyobb arányban vannak fertőzöttek, emiatt szükségesnek érezték a szigorítást.

Szerbia: Szabadon utazhatunk

Február elejétől már Magyarországról is negatív vírusteszt és karanténkötelezettség nélkül lehet Szerbiába utazni. Bulgáriából, Észak-Macedóniából, Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából már engedték ugyanezt.

Portugália: Márciusig marad a karantén

Szigorú országos karantént vezettek be a koronavírussal fertőzött emberek számának hirtelen emelkedése miatt. Az ott élők péntektől csak élelmiszervásárlás és munkavégzés céljából, illetve egészségügyi indokokból hagyhatják el otthonaikat.

Horvátország: Adatfüggő szigorítások

Még január közepén enyhítettek, így az alsó tagozatosok ismét járhatnak iskolába, ahogyan az érettségi előtt álló diákok is és engedélyezték a szabadtéri sportolást. A felső tagozatosok és a többi középiskolai tanuló számára azonban online oktatást rendeltek el. Hozzáfűzték, amint romlanak az adatok rögtön szigorítanak majd.

Szlovénia: Nincs enyhítés

Bár csökkent az esetszám, de még nem tudni biztos döntésről. Csak akkor enyhítenek, ha a heti bontásban ezer fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint a betegek száma. Magyarország piros országnak minősül, ezért kötelező a 10 napos hatósági karantén. Ez egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban, illetve a szlovén fél által elfogadott harmadik országbeli laboratóriumokban készített PCR-teszt vagy 24 óránál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményének határon történő bemutatásával váltható ki.

Szlovákia: Covid automata

Immár a harmadik alkalommal hosszabbították meg a vészhelyzetet és életbe lépett az úgynevezett Covid-automata. Ez egy olyan keretrendszer, amely a járvány enyhítésének vagy szigorításának automatizálását szolgálja a fertőzöttek aktuális száma alapján. Az előzetes hírekkel ellentétben nem került sor iskolanyitásra. A bejelentés előtt pár nappal többek között az is kiderült, hogy a két nap alatt elvégzett 1360 PRC-vírusteszt 71 százalékánál azonosították a koronavírus nagy-britanniai változatát.

Románia: 750 ezer fertőzött

Olyan sokan jelentkeztek oltásra, hogy várólistákat vezettek be a koronavírus elleni oltás internetes előjegyzési portálján. A napi esetek száma stagnált az elmúlt két hétben, ami egy fokozatosan csökkenő tendenciát szakít meg az országban. A beazonosított koronavírus-fertőzések száma ráadásul a járvány kezdete óta már meghaladta a 750 ezret.

Olaszország: Telítettek az intenzív osztályok

Umbria tartományának kétharmadát zárlat alá helyezték a koronavírus brazíliai és nagy-britanniai mutációjának erőteljes terjedése miatt. Az országban egyszerre tapasztalhatóak újranyitások és enyhítések, de közben több térséget „vörös zónává” nyilvánítottak. Kiemelten járványveszélyes lett Toszkána és Emilia Romagna tartomány néhány városa is. Ráadásul a Covid-19-betegeknek fenntartott intenzív osztályok telítettsége megközelítette a hatvan százalékot.

Görögország: Lazítás után teljes karantén

Athén térségének teljes karantén alá helyezéséről döntött a görög miniszterelnök. A görög kormány pár hete még lazított az intézkedéseken, aminek okán egyre emelkedik a betegek száma. Az országban a járvány megfékezése érdekében Athénban és Szalonikiben három órával meghosszabbították a hétvégére vonatkozó kijárási tilalmat.

Ausztria: Koronavírus mutáció Tirolban

Beutazási tilalom lépett életbe az ausztriai Tirolból Németországba utazni szándékozók számára, mivel az osztrák tartomány a koronavírus dél-afrikai mutációja miatt a kontinens egyik fertőzési gócpontja lett. Ezzel egyidejűleg Olaszország is szigorított a beutazási feltételeken az Ausztriából érkezőkre vonatkozóan. Péntektől Kelet-Tirol kivételével a tartományból csak negatív koronavírus-teszt eredménnyel lehet kiutazni a dél-afrikai vírusmutáció miatt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?