POLITIK

Váratlan húzás a migránsok ellen Görögországban

Görögország az elkövetkező hetekben úszó akadályt fog létesíteni a Törökországból az Égei-tengeren át Leszbosz szigetre tartó migránsok feltartóztatására.
  • Szerző: M.M.

A tervek szerint augusztus végére készülne a közel három kilométer hosszú és egy méternél magasabb akadály – közölte a görög védelmi minisztérium. A minisztérium januárban hirdetett pályázatot hajók áthaladását megakadályozó úszó védelmi rendszerek telepítésére égei-tengeri térségben. A vízen úszó akadályt Leszbosz szigetétől északkeletre fogják telepíteni. A projekt becsült összköltsége félmillió euró.

Az emberi jogi szervezetek a kezdetektől fogva élesen kritizálták a projektet. „Ez a terv aggasztó kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a mentők miként segíthetnek az embereknek, akik a tenger felől érkeznek” – közölte az Amnesty International.

Tavaly ismét Görögország volt a migránsok fő célállomása Európában. Az ENSZ szerint mintegy 60 ezren a tengeren keresztül, és közel 15 ezren a török-görög szárazföldi határon keresztül léptek uniós területre.

A Leszboszon működő öt menekülttáborban 5400 ember számára van hely, de több mint 33 ezren élnek ott, óriási a zsúfoltság. A migránsok között, és a menedékkérők valamint a helyi lakosok között is rendszeresek a konfliktusok.

 

15 ezer golyóálló mellényt kaptak a görög határőrök

A görög védelmi erők kihasználták a törökök által a járvány miatt elrendelt határzárat és most újonnan beszerzett eszközökkel próbálják megállítani a rövidesen újrainduló migránsrohamot.

Törökország ismét megnyitotta szárazföldi határait Európába a migránsok előtt – jelentette ki Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter, miután Josep Borrellel, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével látogatást tettek az Évrosz határfolyó térségében.

A járvány okozta határzárás óta a görög katonaság több új eszközt is beszerzett, hogy hatékonyabban meg tudja védeni a saját és Európa határait. Részint megerősítették és meghosszabbították a határkerítést és nagyobb mennyiségű könnygázzal látták el a rendőrséget.

Beszereztek 15 ezer golyóálló mellényt és több mint 1 millió euró értékű nagy szilárdságú műanyag sisakot, valamint 760 ezer euró értékű vegyvédelmi maszkot. Az Evros folyó védelmére több új csónakot és csónakmotort, szállításra alkalmas pótkocsikat és egyéb berendezéseket is vásároltak.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?