POLITIK

Szobrot kap Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós

Kevesen mondhatják el magukról, hogy még életükben szobrot kapnak.
  • Szerző: Ripost

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án, moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, ahol a személyzet Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket.

1980. június 6. – Valerij Kubaszov (b) és Farkas Bertalan (j) ûrhajósok – sikeresen végrehajtott nyolcnapos ûrrepülésüket követõen – a leszállást követõ percekben a sajtó képviselõi között. -
Fotó: MTI/Friedmann Endre

1976–1980 között több magyar kutatóintézet dolgozta ki Farkas Bertalan világűr programját, melynek alapján orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket és megfigyeléseket hajtott végre. A kísérletekre 1980. május 26. és június 3. között került sor a Szaljut–6 űrállomás fedélzetén.

Farkas Bertalan később legnagyobb élményeire így emlékezett vissza:

„Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. – Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.”

Az űrhajósok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén, a landolás Dzsezkazgan városától 140 km-re történt.

MTI/Koszticsák Szilárd

A negyvenedik évforduló alkalmából az űrhajós mellszobrát Kristóf Lajos szobrászművész készíti. (Ráadásul a legtöbb, hírességekről mostanában készült szoborral ellentétben ez még hasonlít is...)

MTI/Koszticsák Szilárd

Az első magyar űrhajós, űrkutató a 40 éve végrehajtott űrrepülése alkalmából az Order of Security nagykereszt kitüntetést is átvehette Popper Györgytől, a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének elnökétől és Hossó Zoltántól, a Nemzetközi Polgárőr Szövetségelnökétől Budapesten 2020. július 30-án.

Fotó: MTI

Az elismerést a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége és a Nemzetközi Polgárvédelmi Szövetség előterjesztésére, a díjat odaítélő nemzetközi zsűri döntése alapján kapta meg Farkas Bertalan.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?