POLITIK

Orbán Viktor: Európa ma Közép-Európában épül

A Duna nem elválasztja, hanem összeköti a szlovák és a magyar nemzetet.
  • Szerző: Ripost

 

Orbán Viktor miniszterelnök a komáromi Monostori híd átadásán kijelentette, hogy a közép-európai térséget a magyaroknak, a szlovákoknak, a cseheknek és a lengyeleknek kell megszerveznie, különben azt idegenek teszik meg.

A kormányfő a hídavatáson arról beszélt hogy a hídépítés a jövő építése is, és vírus ide vagy oda, az országoknak, így Magyarországnak is működnie kell. A Duna nem elválasztja, hanem összeköti a szlovák és a magyar nemzetet - tette hozzá. A második Duna-hidat adhatom át, mivel korábban az Esztergom-Párkányt összekötő hidat adhattam át – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a történelem a magyarokat arra tanította, hogy csak egymással szövetségben lehetünk sikeresek. Mindkét ország gyönyörű ország, és nagyon fontos helyen fekszik, és ha ezt a térséget a németek és az oroszok között nem szervezzük meg, akkor idegenek fogják. Csak a csehek, szlovákok, a lengyelek és a magyarok tudják ezt a térséget megszervezni – tette hozzá. A kormányfő szerint az unió most egy fantasztikus beruházásban vett részt, és az egyik legjobb befektetés.

Fotó: Szabó Gábor – Origo

2025-re kilenc magyar autópálya éri el az országhatárokat – jelentette be a kormányfő. A magyarokat az a feladat izgatja, ami még előttük van, és ezért nincsen elégedett magyar – tette hozzá. A hídról az jutott eszembe, hogy még óriási nagy terv van előttünk, és ezt meg kellene valósítani.

Az egyik egy autóút Lengyelországból Görögországig, ami 3500 kilométer lenne, és ebből még csak pár száz kilométer készült el, és 87 kilométer még hiányzik – tette hozzá. A másik nagy terv egy vasúti hálózat megépítése, ami a V4 országainak a fővárosát köti össze – mondta a magyar kormányfő.

Ez a híd két állam osztatlan közös tulajdona, és ez korábban elképzelhetetlen lett volna. Magyar szempontból nézve a magyar-szlovák gazdasági együttműködés soha nem látott magasságot ért el. Több ezer embernek adnak munkát a szlovákiai cégek – tette hozzá. Orbán Viktor kijelentette, hogy Európa ma Közép-Európában épül.

Igor Matovic, Szlovákia miniszterelnöke kijelentette, hogy nagyon furcsa helyzet, hogy pont a lezárások idején egy hidat adnak át. Pontosan ez az időszak, amikor meg tudjuk mutatni, hogy ekkor is át tudunk adni egy hidat. Hidakat építünk a két nemzet között, amik össze is fognak minket kötni – tette hozzá Matovic. Az országaink lakosai évszázadokig egy határ között éltek, és száz évvel ezelőtt olyan történt, amikor a Duna határt képezett – mondta Matovic. Több száz évig éltünk együtt, és remélem még több száz évig fogunk együtt élni, és bízom benne, hogy hasonló hidakat tudunk majd építeni – tette hozzá.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?