Létrehozva: 2021.09.23.

Orbán: a magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját

A magyar családpolitika legfőbb vállalása, hogy gazdasági előnnyé tesszük a gyerekeket.

A magyar családpolitika legfőbb vállalása, hogy gazdasági előnnyé tesszük a gyerekeket. Azt akarjuk, hogy a nők választhassanak, hogy dolgoznak vagy sem, de ne legyen egzisztenciális nyomás az, hogy dolgozik vagy sem – minderről Orbán Viktor beszélt a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson. A kormányfő közölte, a hazai GDP 5 százalékát családi kedvezményekre fordítjuk, ezek fontos lépések, de nem elegendőek.

A Budapesti Demográfiai Csúcs nem csak egy konferencia. A demográfiai kérdések nehézségét nem csak a felismerések bonyolultsága adja. Legalább ilyen nehéz a felismerések politikai intézkedésekbe való átütetése„ – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Kiemelte, miniszterelnöksége alatt is ez volt a legnagyobb kihívás.

”Adrej Babis és Janez Jansa kollégámmal együtt akarjuk rábeszélni az uniós politikusokat arra, hogy ne támogassák a migrációt, ne támogassák az egyneműek családalapítását.„

Orbán Viktor: Kiállunk Szerbia mellett

”Együtt kell meggyőznünk az uniós politikusokat, hogy többé ne használják a Balkánt ütközőzónának saját kényelmük miatt. Szerbia és térsége nélkül az unió nem lehet teljes. Szerbia integrációját Magyarország támogatni fogja.„

A nyugati civilizáció nem képes reprodukálni magát. Sokan nem tudják eldönteni, hogy ez jó vagy rossz. Vannak, akik érzékelik a demográfiai problémát, de ezt a migrációval akarják megoldani. Ezek a gondolatok nem veszik figyelembe a demográfiai probléma kulturális vetületét – hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: nálunk a migráció identitáskérdés. Lehet, hogy a kieső munkaerő Európán kívül helyettesíthető, de Európában közös kultúra, hagyományok nélkül nem lehetséges az együttműködés, az együttélés.

Nem kérünk a woke-vírusból

Úgy látjuk, nyugaton már az óvodákban félre akarják nevelni a gyereket. Ez része az új marxista mozgalomnak. Mi Közép-Európában ismerjük ezt, mi be vagyunk oltva a „woke-vírus ellen”, közel negyven évig ebben éltünk – fogalmazott.

A népességfogyás egyetlen megoldása, ha az állam segíti a családokat a családalapításban.

Öt pillére építette fel a 2010 óta kormányzó magyar kabinet a családpolitikát: 1. a gyerek gazdasági előnyt is jelentsen, 2. a családok saját otthonba élhessenek, 3. a családpolitikát az édesanyákra kell építeni, 4. az országot családbaráttá kell tenni, 5. jogi alapon is támogatni kell a családokat és a kedvezményeiket.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében elmondta: két héttel az eucharisztikus kongresszus után ismét érdemes Magyarországra figyelni. 2015-ben teremtettük meg azt a hagyományt, hogy kétévente demográfiai csúcstalálkozót hívunk össze.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Magyarország családi minisztereként köszönhetem önöket. De talán ennél is fontosabb, hogy egy szerető család gyermeke, és immár húsz éve a férjem felesége vagyok – mondta köszöntőjében Novák Katalin.

Novák Katalin kiemelte: a kormány 2010 óta lehetőségének, feladatának és kötelességének érzi, hogy a családokért dolgozzon, és abban a helyzetben van, hogy az emberektől jelentős felhatalmazást kapott ehhez.

A demográfiai előrejelzéseket nem kell tényként elfogadni, azokat meg lehet változtatni – mondta, hangsúlyozva: a jövő a fiatalok kezében van.

A Budapesti Demográfiai Csúcs 2015 óta minden második évben az a fórum, ahol politikusok, egyházi vezetők, szakértők, a média, a vállalati szektor és a tudomány képviselői megvitatják a legfontosabb, családokat érintő aktuális kérdéseket. Napjainkban egyesek a családalapítás és a gyermekvállalás számlájára írják a környezeti kihívásokat, a gyermekvállalást károsnak tartják. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a fenntarthatóság és a család nem összeegyeztethető. Ezért az idei csúcstalálkozó központi témája 2021-ben a demográfia és a fenntarthatóság. Érdemes-e fenntarthatóságról beszélni, ha nem születik elegendő gyermek? Mit mond a tudomány és mit közvetít a média? Milyen szerepe van az ideológiának a család és a környezetvédelem megítélésében? Vajon az afrikai nemzetek kihívásait a magas születésszám vagy a hiányos infrastruktúra okozza? Mit tehet Európa a demográfiai válság korában? Többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik idén a választ.  

Balogh Zoltán korábbi emberierőforrás-miniszter, a Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke áldása során így imádkozott: „Tégy bennünket alkalmassá a hitvallásra, hogy valljuk meg: Te vagy a teremtőnk, hogy valljuk: testvérei vagyunk egymásnak, férfiak és nők. Így áldj meg minket, szeretetnek és kegyelemnek Istene. Adj szeretetet ott, ahol hiány van belőle. Adj bölcsességet a döntéshozóknak, akik a családok egységéért dolgoznak.

Isten áldását kérte a demográfiai csúcsra Kondor Péter, a Déli Egyházkerület, Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke is, majd Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija mondott áldást.

Ha drasztikus népességcsökkenés állna be, akkor nem lehet fenntartható az a jólét, amiben érünk, hanem hanyatlás következik. A gyermekvállalás kérdése a vallásos ember szempontjából a gyermekvállalás az emberi lét alapjait érintő alaptézis. A gyermekvállalás nem tud más lenni, mint a jövő iránti közös felelősségvállalás megtestesülése.

A Biblia szerint Isten azért teremtett, hogy teremtésében az ember folytassa az alkotást. Ehhez, illetve a budapesti tanácskozáshoz kérem Isten áldását. Váljunk mindnyájan Isten társaivá a teremtésben – ámen

– zárta áldását Köves Slomó.


Gyermekek nélkül nincs jövő

A konferencia felszólalóit megelőző átkötő beszédében Novák Katalin elmondta: gyermek nélkül nincs jövő, magyar gyermek nélkül nincs magyar jövő. „Ahogy a magyar nyelv tiszteletben tartja a család értékeit, úgy a magyar kormány is 2010 óta, jelentős felhatalmazással a magyar családokért dolgozik, és igyekszik megfordítani a 40 éve tartó demográfiai lejtmenetet” – fogalmazott a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A népesség gyarapodása élet és halál kérdése, az a túlélés kérdése Szerbia és a térség sok országa számára. Amikor demográfiáról, népességpolitikáról beszélünk, akkor valóban a túlélésről beszélünk. Ez politikai kérdés, amiért a szerb elnök köszönetét fejezte ki Novák Katalin miniszternek a Budapesti Demográfiai Csúcs megszervezéséért.


A szerb kormányfő Orbán Viktor bátorságát dicsérte

Aleksandar Vucic szerb kormányfő köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek – akit barátjának nevezett – „amiért mert bátor lenni”.

Teljesen mindegy, hogy a magyarok ki ellen játszanak futballban vagy vízilabdában, mi, a szerbek 80-90 százaléka a magyaroknak fog szurkolni” – fogalmazott a szerb elnök.

Ha kitesznek egy fényképet a közösségi médiába a kedvenc kutyámról vagy cicámról, több lájkot fognak kapni, mint ha kiteszek egy képet a saját gyermekünkről. Butaságnak hangzik, de próbálják csak ki! Manapság udvariatlanság a családról, a gyermekeinkről beszélni, mert félő, hogy azzal mások lelkébe gázolhatunk. De arról nyugodtan lehet beszélni (a közösségi médiában), hogy milyen új frizurát vágattunk a házi kedvencünknek” – fogalmazott Vucic.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentést tett Putyin, senki nem mert ellenkezni vele

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

mandiner.hu

Végre fellélegezhetnek a jobboldaliak: simán nyerhet Szentkirályi Alexandra Budapesten

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Hitéről vallott Peller Mariann: „Soha senkire nem szeretnék ráerőszakolni semmit”

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal