Létrehozva: 2020.04.10.

Olaszországban a koronavírus járvány idején ételt oszt a maffia

A maffia, hogy erősítse helyi befolyását szervezett ételosztásba kezdett azoknak a támogatás nélkül maradt, munkanélkülivé vált családoknak, aki erre rászorulnak. Mi lesz ebből?

Az olasz államügyészség által lefoglalt, a közösségi médiában terjedő videófelvételek bizonyítják, hogy a maffia rendszeres ételosztásba kezdett

A hatóságok által jól ismert maffia szervezetek alapvető élelmiszereket szállítanak a rászorulóknak Campania, Calabria, Szicília és Puglia legszegényebb térségeiben.

„Több mint egy hónapja már, hogy az üzletek, kávézók, éttermek és kocsmák bezártak.” – nyilatkozta a Guardiannek Nicola Gratteri, a catanzaroi ügyészség vezetője.

„Emberek milliói dolgoztak Dél-Olaszországban a szürke gazdaságban, ami azt jelenti, hogy több mint egy hónapja nem kaptak jövedelmet, és fogalmuk sincs arról, hogy mikor térhetnek vissza munkába.„

Ha az állam nem lép hamarosan, hogy segítséget nyújtson ezeknek a mindenféle jövedelem nélkül maradt családoknak, a maffia még nagyobb befolyásra tehet szert a térségben, figyelmeztetett az államügyész.

A széles körben terjedő hírek szerint a maffia zsarolással és lopással tesz szert a szétosztott élelmiszerre. A kisebb boltok tulajdonosait zsarolják meg, akik eddig is fizettek védelmi pénzeket a maffiának. Másrészt egyre több nemzetközi óriás cég raktárát törik fel, hogy élelmiszerhez jussanak.

A raktárakból jellemzően tésztát, lisztet, konzerveket és tartós tejet visznek el, ezek azok az élelmiszerek amiket a maffia könnyen szét tud osztani a munkanélkülivé vált szegények között.

A maffia természetesen nem önzetlenül segít. A szervezett, több ezer embert érintő csomagosztást máris hálózatépítésre, a segélyezettek lekötelezésére használja ki. Aki elfogadja az adományt annak határozottan a tudomására hozzák, hogy kik is azok akik segítenek rajta.

Palermóban a La Repubblica szerint a Cosa Nostra főnök testvére személyesen osztott élelmet a szegényeknek azokban a kerületekben, ahol maffia hagyományosan jelen van. Amikor a hír napvilágot látott a férfi azt állította a Facebookon, hogy csak jótékonysági munkát végzett, és szidalmazta azt az újságírót, aki először közölte a hírt.

A maffiák nem csupán bűnszervezetek” – nyilatkozta a Guardiannak Federico Varese, az oxfordi egyetem kriminológiai professzora

.„Ezek olyan szervezetek, amelyek a területek és piacok megszerzésére törekszenek. Sokan csak a maffia pénzügyi szempontjaira összpontosítanak, de hajlamosak elfelejteni, hogy erőik abból fakadnak, hogy rendelkeznek egy olyan helyi bázissal, amivel még maga az állam sem.”

Az élelmiszercsomagok elosztásának módszere olyan régi taktika, mint maga a maffia. Olaszország déli részén a főnökök szokásosan jótevőként és megmentőként jelentkeznek a nehéz időkben, kezdetben anélkül, hogy bármiért kérnének cserébe. Lekötelezik a rászorultakat, hogy aztán elkötelezett, hadra fogható hálózatot építhessenek a részvételükkel.

A maffiafőnökök sajátjukként tekintenek a városokra, a gondoskodást szinte kötelességüknek tekintik, nyilatkozta a szakértő.

„A főnökök nagyon jól tudják, hogy gondoskodniuk is kell a területükön élő emberekről. Az emberek szemében a főnök, aki megjelenik és segít a nehéz órákban, ingyen ételt kínál, maga a hős.„

És a főnök tudja, hogy később számíthat ezeknek a családoknak a támogatására, például, ha egy politikust ”futtat„ a választásokon. Tömegeknek mondhatja majd meg, hogy kire kell szavazniuk.

Sokaknak eszébe juthat most a mexikói El Chapo története. Több tonna kokaint csempészett, több száz ember vére tapadt a kezéhez, de a szegény negyedekben a jóindulatáról volt ismert. Gyógyszert vagy élelmiszercsomagokat osztott, utakat épített Ugyanez történik most Olaszországban is. A tétlenkedő, késlekedő állam helyére szokás szerint benyomul a maffia. A segélycsomagokkal lényegében tőkét fektet a saját jövőjébe. A lekenyerezett vagy megzsarolt embereket a jövőben akár pénzmosásra, fegyver vagy kábítószer kereskedelemre is felhasználhatják.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Spanyolroszág döbbenetes háborús lépése

borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

life.hu

Közfelháborodás kísérte Bridget Jonesként, övé a Golden Globe egyik legkínosabb pillanata

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna