POLITIK

Nem igaz, hogy drágul a KATA

A kormány nem tervezi a népszerű adónem felemelését.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) drágítását – közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön a sajtóban megjelent hírekre reagálva.

A közlemény szerint az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok hívták fel a kormány figyelmét a katát érintő visszaélésekre, ezért az adóhivatal a tisztességes vállalkozók védelme érdekében fokozottabb ellenőrzésbe kezd.

A Pénzügyminisztérium a közleményben felidézte, a kormány azért vezette be az alacsony adójú kisadózó vállalkozások tételes adóját 2013-ban, hogy a kisebb vállalkozásokat segítse.

Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat. Ez hátrányt okoz a munkavállalóknak, ugyanis kisebb ellátásra szereznek jogosultságot, míg az őket illegálisan katásként alkalmazó nagyvállalat torzítja a piaci versenyt, és sérti a tisztességes szereplők érdekeit is – írja a szaktárca közleményében.

A kata jelenleg Magyarország legnépszerűbb és legkedvezőbb adófajtája, amelynek előnyeit a kormány a jövőben is meg kívánja védeni – hangsúlyozza a Pénzügyminisztérium.

Néhány praktikus információ:

Ki lehet KATA-s adózó?

Egyéni vállalkozó, az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság, és a 2017-es törvényi változással kibővítésre került a kisvállalkozások tételes adózását választhatók köre az ügyvédi irodával.

A felsorolás adja, hogy KFT nem lehet kisadózó, illetve olyan betéti társaság sem, amelynek a beltagja egy KFT.

Mitől ilyen népszerű ez az adózási forma?

Az egyik legfontosabb, hogy év közben is választható ezen adózási forma, amely már meglévő vállalkozások esetében a bejelentkezést követő hónap első napjától alkalmazható.

Azok a vállalkozások – a fenti felsorolásban szereplők – akik újonnan alakulnak és kezdik meg tevékenységüket már a bejelentkezés alkalmával választhatják ezt az adózási formát.

Egyszerű, mert az adminisztrációs terhek minimálisak, az fizetendő adó összegének meghatározása könnyű.

2019. január 1-től fontos változás lépett életbe!

Változott a KATA adózást NEM választhatókra vonatkozó jogszabályi előírás.

Nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amelynek adószámát az adóhatóság a bejelentés évében, vagy az azt megelőző 12 hónapban törölte. Ez az időszaki korlát 2018.12.31-ig, 2 év volt.

Szintén fontos változás lépett életbe 2019.07.01-től!

A főállású kisadózó vállalkozó által igénybe vett pénzbeli ellátások (például gyed, táppénz) alapja változatlan adófizetési kötelezettség mellett megemelkedik. Ez azt jelenti, hogy az 50.000 forintos tételes adó megfizetése esetén 94.400 forintról 98.100 forintra, míg a magasabb mértékű – 75.000 forintos – tételes adó megfizetésekor 158.400 forintról 164.000 forintra emelkedik az ellátási alap.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?