POLITIK

Most már nem cirkuszolhatnak gátlás nélkül az Országházban

Megszavazták: szigorúbban büntetik a rendzavaró parlamenti képviselőket.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az országgyűlési törvény módosításában a fegyelmi esetek két új elemmel bővülnek: a felszólalást vagy az ülésvezetést kirívóan zavaró közbeszólás, valamint az ülés menetének zavarása, akadályozása, illetve más képviselő, országgyűlési, illetve közjogi tisztségviselő zavarása, akadályozása üléstermi jogai gyakorlásában, kötelezettségei teljesítésében.

Az eddigi tiszteletdíj-csökkentések mértékét a 12-szeresére emelték.

Így például az olyan rendbontást, amit eddig a képviselői havi tiszteletdíj egyharmadának elvonásával büntettek, azt ezentúl maximum négyhavival lehet szankcionálni. Amit eddig egyhavi csökkentéssel büntethettek, annak ezentúl hathavi tiszteletdíj-elvonás a felső határa, de ez akár meg is duplázódhat, így több millió forintos büntetések is lehetnek majd. Ha pedig például ellenzéki képviselők még egyszer megpróbálják megakadályozni a parlament rendes működését, és erőszakosan elállják a levezető elnök útját, akkor hathavi tiszteletdíjukat is elbukhatják.

Előzetesen egyeztetni kell a képviselőknek

Változtatnak az állam ellenőrzésére vonatkozó képviselői jog gyakorlásán is. Az új rendelkezés úgy szól, hogy az állami szervek továbbra is kötelesek a képviselőket támogatni megbízatásuk ellátásában, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást meg kell adniuk.A képviselő azonban csak előzetesen egyeztetett módon kérhet majd tájékoztatást a közigazgatási szervektől, közintézményektől. A képviselő a feladatai ellátásához szükséges minősített adatokat személyi biztonsági tanúsítvány nélkül, felhasználói engedély alapján, titoktartási nyilatkozat kitöltése után használhatja fel, és köteles a minősített adat védelmére vonatkozó követelményeket megtartani.

Így változnak a frakcióalakítási szabályok

A frakciókra vonatkozó szabályok változtatását is tartalmazza a házszabály 135 igen szavazattal, 54 nem ellenében elfogadott módosítása, amelyet kormánypárti képviselők kezdeményeztek. Az előterjesztők célja – mint azt az indoklásban írták -, hogy a mandátumot szerző képviselők a megbízatásukat annak a pártnak a színeiben vagy függetlenként lássák el, ahogy azt a választópolgároktól elnyerték.

Így kimondja a házszabály: frakciót a képviselők előző általános választásán országos pártlistát állító és mandátumot szerző ugyanazon párthoz tartozó képviselők jogosultak alakítani. A közös országos listát állító és mandátumot szerző pártokhoz tartozó képviselők közös vagy önálló képviselőcsoport alakítására jogosultak. Azt a képviselőt kell a párthoz tartozónak tekinteni, aki a párt jelöltjeként indult a választáson.

A trágárságnak, az ocsmányságnak és a rendzavarásnak nincs helye az Országgyűlésben – ezt mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben, a javaslatról szóló vitában.

Tavaly decemberben a parlamentben korábban nem látott stílusban és eszközökkel: sípokkal, szirénával, időnként üvöltözve, máskor pedig nevetgélve próbálta megakadályozni több ellenzéki frakció képviselője, hogy elkezdődjön az Országgyűlés ülése. Bevallottan azt akarták elérni, hogy ne lehessen szavazni a munka törvénykönyvének módosításáról.

Idén októberben a volt LMP-s, most független képviselő, Hadházy Ákos trágár feliratú táblát tartott fel az ülésteremben. Az Országgyűlés elnöke figyelmeztette a politikust.

Orbán Viktor szerint az ellenzék trágárságot, rendbontást és agressziót hozott be az ülésterembe, ami nem jó.

1990 óta egyetlen politikai ciklusban sem történt olyan, hogy az Országgyűlés törvényes működését megakadályozzák” – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Ezért volt szükség az új szabályokra.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?