Létrehozva: 2020.09.13.

Migránsháború dúl a mesés görög szigeten

Könnygázt vetett be a rendőrség szombaton a szigetet elhagyni akaró migránsok ellen Leszboszon, ahol eközben megkezdték a leégett Moria tábort felváltó menekültszállások újjáépítését. Vagyis újabb migránsokra számítanak.

Helyszíni beszámolók szerint több száz migráns indult meg Mitilíni kikötője felé, az úton a rendőrség torlaszokat állított fel.

A migránsok a rendőröket kövekkel dobálták meg.A görög kormány pénteken erősítette meg a leszboszi rendőrséget, miután a napokban fokozódott a feszültség a moriai regisztrációs központ leégése miatt.

Egy korábbi hír, hogy egy afgán nő megölt egy fiatal anyát egy elfajult vita közben a leszboszi migránstáborban. A nő a gyilkosság után elmenekült, de szombat reggel elfogták. A rendőrség úgy tudja, hogy azért gyilkolt, mert a szomszédos sátrakban lakó asszonyok gyerekei vitatkoztak. A túlzsúfolt móriai tábor lakói között mindennaposak voltak a viták atrocitások, erőszakos cselekedetek..

A tábor megsemmisülése óta zűrzavar uralkodik a szigeten, az eddig a túlzsúfolt központban élő több mint 12 ezer, zömében afrikai és afgán migráns több napja alszik a szabad ég alatt.

A rendőrség megerősítésének másik oka a feldühödött helyiek tiltakozása, akik közül sokan jelezték: a tábor leégése után nem akarnak több migránst látni a szigeten. Aggodalomra ad okot az is, hogy legalább 35 táborlakónak pozitív lett a koronavírustesztje. A helyiek attól tartanak, hogy elszabadulhat a vírus a szigeten, orvosok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a tábor leégése óta az egykori lakók még a korábbinál is rosszabb higiéniai körülmények közé kerültek, kiemelve, hogy sokuk napok óta nem jutott vízhez sem.

Több tűz is kiütött a hét közepén a Leszbosz szigetén található migránstáborban Görögországban, helyi sajtójelentések szerint lakókonténerek gyulladtak ki, ami miatt a hatóságok elrendelték a tábor kiürítését.

Az ERT közszolgálati rádió tudósítása szerint időközben már majdnem mindenkit evakuáltak a szinte teljesen lángokban álló táborból. A tűzoltók munkáját hátráltatják az erős széllökések, amelyek tovább szítják a lángokat. A tűz okairól egyelőre ellentmondásosak az értesülések: a tábor egyes lakói azt állítják, hogy a szigetlakók gyújtogattak, míg más információk szerint a migránsok okozták a tüzet, és aztán akadályozták a tűzoltók munkavégzését. A leszboszi tűzoltóságnak kedd este óta egy nagyszabású erdőtűzzel is meg kell birkóznia Moriától mintegy 25 kilométerre északnyugatra. Az eredetileg 2800 fősre tervezett Moria táborban jelenleg mintegy 12 600 migráns él. A létesítményt a múlt héten egyébként karantén alá helyezték, miután egyre több migráns megfertőződött a koronavírussal. Eközben a görög hatóságok új táborok építését rendelték el, ám A szigeten rekedt migránsok azt követelik, engedjék el őket Leszboszról. Beszámolók szerint tüntetések alakultak ki a táborhelyek kialakítására érkezett munkagépek mellett is. Szabadságot akarunk! – skandálták a tábor fedél nélkül maradt lakói, hangot adva óhajuknak, hogy elhagyhassák Leszbosz szigetét. – Gyertek ide, segítsetek! Ne hagyjatok magunkra! Olyanok vagyunk, mint az árva gyerekek! – üzent például az Európai Uniónak az AP hírügynökségen keresztül Freddy Musamba, aki Gambiából kelt útra a szebb élet reményében. A görög bevándorlási és menekültügyi minisztérium szóvivője, Alekszandrosz Ravagasz újságíróknak azt mondta, szombaton megkezdték az építkezéseket. A tábort eredetileg 2015-ben alig több mint 2700 ember befogadására tervezték, de mára már majd 13 ezren lakták. Ez az embertömeg most ott húzza meg magát, ahol éppen helyet talál: az út mellett, falak tövében, fák alatt, sőt a temetőkbe és a templomokba is bevették magukat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna