POLITIK

Megszaporodtak a „leköpéses” bűncselekmények

Úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány sajátos bűncselekményekhez vezet szerte a világban, így Ausztriában.
címkék:
  • Szerző: M.M.

Ausztriában továbbra is tilos kerti partikat, csoportos bulikat tartani, és a közterületeken sem lehet csoportosulni. Az oe24.at nevű lap írása szerint az utóbbi négy napban a rendőrségnek több mint 2000 alkalommal kellett beavatkozniuk úgynevezett „koronavírus-bűncselekmények” miatt.

Az osztrák belügyminisztérium közölte, hogy az elmúlt 2 hétben 10 426 szabálysértési eljárást indította azok ellen, akik megsértették a koronavírus megfékezésére hozott intézkedéseket. Például a nyilvános helyen való csoportosulás tilalmát. Több helyen tartottak úgynevezett koronavírus-partit, jellemzően fiatalok. Volt, ahol a rendőrségnek a szolgálati kutyát is segítségül kellett hívni, hogy lecsillapítsák a kedélyeket.

Egy linzi szupermarketben pedig videóra vettek két férfit, akik WC-papír- tekercset dobtak a sorok közé, beleharaptak almákba, amiket aztán visszatettek a rekeszbe.

A walesi vasútállomáson egy férfi a takarítónő mellett a peronra köpött, majd elmenekült. Amennyiben őt elkapják, emberek egészségének szándékos veszélyeztetése miatt akár 3 év börtönre is ítélhetik.

Bécsben a múlt héten letartóztattak egy 38 éves férfit, aki leköpött két járókelőt az utcán, miközben azt kiáltotta: „Koronavírusos vagyok, mindenkit megfertőzök.” Az intézkedő rendőröknek védőruhát kellett viselniük, amikor letartóztatták. Egy nőt a josefstadti börtönbe vittek hasonló ügy miatt, két áldozatát pedig 14 napos karanténba helyezték.

De „nyalásos támadás” is színesítette a koronavírusos bűncselekmények palettáját.

Nagy-Britanniában, Franciaországban is hódít ez az új támadási forma

A szigetországban a hivatalos személy szándékos leköhögése, leköpése bűncselekménynek minősül. Egy magát koronavírusosnak mondó mansfieldi férfit 12 havi börtönre ítélt a bíróság, mert leköpött két szolgálatát teljesítő rendőrt. Egy 65 éves brightoni férfi pedig 3 havi elzárást kapott hasonló bűncselekményért.

Franciaországban pedig hét hónap börtönre ítélték azt a női sofőrt, aki egy rutinellenőrzés során teljesen kikelt magából. Mocskos fehéreknek hívta a rendőröket, majd azt kívánta nekik, hogy mindannyian a koronavírusba haljanak bele. A járőrök ezután megpróbálták megbilincselni a rendbontót, ám a nő ekkor még agresszívabb lett: előbb megragadta a rendőrök karját, majd feléjük köpött többször, és azt ordította, hogy ő maga is koronavírusos. Az egyenruhások sokkos állapotba kerültek az incidens után, és pár nap szabadságot is kaptak, amit azzal töltenek majd részben, hogy kiderítsék, valóban elkapták-e a vírusfertőzést.

 

 

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?