Létrehozva: 2020.06.21.

Mégsem tiltják be a fojtófogást Franciaországban

Visszakozott a belügyminiszter, az országos rendőrigazgató bejelentette, hogy addig alkalmazhatják a rendőrök a sokat vitatott fojtófogást, amíg nem találnak helyette egy megfelelő alternatív megoldást.

A rendőrök továbbra is tiltakoznak, mert úgy érzik, a belügyminiszter cserben hagyta őket. Eközben a fővárosban és környékén több rendbontás és lövöldözés is volt, súlyos sérültekkel.

A francia belügyminiszter máris meghátrált, ugyanis alig egy héttel azután, hogy bejelentette a fojtófogás alkalmazásának tiltását, most úgy tűnik, mégis enged a nyomásnak, erről a Le Figaro számolt be.

Ennek értelmében a megkérdőjelezett fojtófogást megfelelő körültekintéssel továbbra is alkalmazhatják a francia rendőrök olyan esetekben, amikor a gyanúsított ellenszegül és veszélyezteti a rendőrök testi épségét. Ugyanakkor csak addig, amíg nem találnak helyette valami más alternatívát. Frédéric Veaux, az országos rendőrség igazgatója egy, a rendőrkapitányságoknak küldött levélben bejelentette, hogy a fojtófogást ezentúl nem fogják oktatni a rendőriskolákban és június 17-én, szerdán alapítanak majd egy munkacsoportot, melynek szeptember 1-ig ki kell dolgoznia a megfelelő helyettesítő módszert. A kezek hátrabilincselését továbbra is tanítják és alkalmazhatják a rendőrök.

A francia rendőrök azonban továbbra is úgy érzik, hogy cserben hagyta őket a kormány, ezért több napja tiltakoznak, legutóbb a párizsi Défense negyedben lévő Grande Arche tövében gyülekeztek több autóval, a földre dobott bilincsekkel fejezték ki nemtetszésüket.

A Franciaország középső részén lévő Châteauroux rendőrkapitánysága előtt is a földre dobálták a rendőrök a bilincseiket és a himnuszt énekelték.

Időközben persze a bűnözők sem tétlenkednek, Párizsban a 18. kerületben lövöldözés volt a nyílt utcán, egy férfi súlyosan megsebesült, a lövedék az oldalán, a máj és a tüdő között hatolt be, a tettesek pedig elmenekültek, de kisvártatva elfogták őket a rendőrök.

Yvelines megyében bandaháború volt Sartrouville és Houilles fiataljai között, melyben mintegy ötvenen vettek részt. Ketten súlyosan megsérültek, egy 18 éves fiúnak majdnem levágták a kezét bozótvágóval, egy 19 éves fiatal pedig a fején sérült meg. A rendőrök könnygázzal oszlatták fel a zavargókat, ezt követően a helyszínen Molotov-koktélokat, tűzijátékot és baseball ütőket foglaltak le. A további atrocitások megelőzése és a helyi fiatalok gyülekezésének megakadályozása érdekében Houilles polgármestere este 9 órától ideiglenes bezárási végzést adott ki a szóban forgó városrész kereskedelmi létesítményeire – írja az actu.fr hírportál.

És az USA-ban?

Donald Trump amerikai elnök megtiltotta a rendőrségnek a fojtófogás alkalmazását. A tilalom az egész országra érvényes. A rendőrök ezen túl csak akkor alkalmazhatják a fojtófogást, ha úgy érzik, életük veszélyben van.

„Nem szeretem a fojtófogást” – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fox televíziónak adott interjújában. Majd hozzáfűzte: ennek a rendőri gyakorlatnak „általában szólva véget kell vetni”. Ugyanakkor hozzátette, hogy arra „néhány nagyon bonyolult helyzetben” mégis szükség lehet.

A fojtófogás Amerikában a nyolcvanas évek óta a legvitatottabb rendőrségi fogásnak számít, ugyanis számos, a konkrét eljárás szempontjából teljesen indokolatlan haláleset köthető használatához.

Amikor nyomás alá helyezik az egyik verőeret, akkor néhány másodperc, és a lefojtott ember előtt elsötétül a világ, majd néhány újabb másodperc, és elájul.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rossz hírt kaptak a nyaralni vágyók - több üdülőhelyet is érinthet a rendelet

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

life.hu

Esküvői játékok, amik összehozzák a násznépet a nagy napon

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna