KÜLFÖLD

Vádat emeltek a már 130 bűncselekményt elkövető 15 éves fiú ellen

Vádat emelt a gerai bíróság az ellen a három fiatal migráns ellen, akik az év elején leszúrtak két német járókelőt. Az elsőrendű vádlott mindössze 15 éves, de már így 130 bűncselekmény elkövetése miatt gyűlt meg a baja a hatóságokkal.
  • Szerző: RIPOST

A németországi Gera nevű város bíróságának szóvivője megerősítette, hogy a 15 éves szíriai bevándorlót emberölés kísérletével vádolják, míg két társának – egy 19 éves iráni és egy 21 éves afgán migránsnak- súlyos testi sértés miatt kell felelnie. A trió még február 10-én éjjel került összetűzésbe két német férfivel. A vita során a migránsok kést rántottak, és többször megszúrták a 28 éves és 34 éves férfiakat. Mindkettőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba, csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg az életüket. A német sajtóban megjelent információk szerint az ügyészség sokáig csak súlyos testi sértésként kezelték az ügyet. Ez nagy felháborodást keltett az áldozatok családjának körében. Végül emberölési kísérlet miatt emeletek vádat a az elsőrendű vádlottal szemben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: GettyImages

Mindhárom vádlottnak volt már dolga a rendőrséggel, a szíriai Mohammad D. lelkén legalább 130 kisebb-nagyobb bűncselekmény elkövetése szárad. Ezek között szerepel betörés, súlyos testi sértés, rongálás, lopás és fegyveres rablás egyaránt.

A tinédzser korú migráns összesen egy évet ült előzetes letartóztatásban, majd tavaly márciusban két év nyolc hónapnyi börtönbüntetésre ítélték. A büntetést azonban felfüggesztették, és Mohammad D. szabadon távozhatott. A felfüggesztésre azért került sor, mert bár az orvosi vizsgálatok szerint a fiú a bűncselekmények elkövetésekor (2017/2018) elmúlt 14 éves, egy valahonnan előkerült szíriai útlevélben 2005. január elsejei születési dátum szerepel. Vagyis kiskorú volt az irat szerint a fiú még 2018-ban is, így nem büntethető. Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy egy kétes hátterű dokumentum nagyobb benyomással bír a bíróságnál, mint egy elismert orvos szakértő véleménye. A fiúnak ráadásul nyolcezer eurós (kb. 2,8 millió forint) kártérítést ítéltek meg a jogtalan fogva tartás miatt.


Az ügyészség most azt vizsgálja, hogy a különösen veszélyesen viselkedő fiút börtönbe kell-e zárni, vagy pszichiátriai kezelésre kell-e ítélni. Felmerült ugyanis, hogy Németországba érkezésük előtt olyan háborús dolgokat élt át Szíriában, amely komolyan traumatizálhatta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?