Létrehozva: 2020.09.11.

Több százezren törölték magukat a Netflixről egy pedofíliát népszerűsítő film miatt

Eddig több, mint félmillióan mondták vissza a Netflix előfizetésük. A felháborodás méretéből ítélve viszont pár napon belül kétszer ekkora is lehet a távozók tábora.

Szerző Gaál József

Szerdán és csütörtökön a #CancelNetflix (töröljük a Netflixet) hashtag volt a legnépszerűbb a Twitteren, miután szeptember 9-én megjelent az amerikai médiaszolgáltató és produkciós vállalat oldalán a Cukorfalatok (Cuties) című, sokak szerint pedofíliát népszerűsítő francia gyártású film – írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

A Cukorfalatok hivatalos leírása szerint a történet főszereplője, a 11 éves szenegáli származású és muszlim vallású Amy, aki fellázad a konzervatív és fundamentalista családja ellen, amikor megismerkedik egy szabad szellemű, tinilányokból álló tánccsoporttal. A cselekmény lényegében azt meséli el, hogyan fedezi fel Amy a benne ébredező nőiességet. Ebben persze még semmi extrém sincsen, csakhogy a másfél órás produkció több jelenetében is hiányos öltözetben, különböző szexualitást is magukban hordozó pózokban jelennek meg a 10-12 éves forma kislányok – például latex miniszoknyában rázzák a feneküket a nagyérdeműnek.

A francia gyártású Cukorfalatok az idei Sundance filmfesztiválon mutatkozott be, ahol díjnyertes alkotássá vált a legjobb forgatókönyv kategóriában. A filmet a fiatal rendező, Maimouna Doucouré rendezte, akiknek a 2017-es Mamans című rövidfilmje César-díjat érdemelt. A Cukorfalatok korhatárbesorolása 17+, tehát a korosztály, amelyről szól, elviekben nem nézheti meg.

A Cukorfalatokkal szembeni tiltakozás egyébként már azelőtt megindult, hogy a film megjelent volna a Netflixen. Korábban az alkotást népszerűsítő plakátokat kritizálták sokan, melyek többségén pucsító, általános iskolás kislányok voltak láthatóak. A Netflix ekkor a poszterek törlése mellett döntött, és új, barátságosabb verziókra váltottak.

A társadalmi szintű felháborodás viszont azután robbant ki, hogy a film szerdán elérhetővé vált a médiaszolgáltató felületén. A change.org című honlapon például eddig 600 ezren írták alá azt a petíciót, mely a film eltávolítását követeli a Netflixtől. Az aláírók elviekben vállalták, hogy törlik a Netflix-előfizetésüket, amíg a Cukorfalatok elérhető az oldalon.

„Visszataszító ez a film, hiszen 11 éveseket mutat be szexuálisan túlfűtött állapotban, a pedofilok örömére és negatív befolyással van a gyermekeinkre is! Nincsen szükség ilyesfajta tartalomra ebben a korban. Főleg akkor, amikor a szexuális kereskedelem és a pedofil tartalmak ilyen mértéket öltenek a világban! Nincs kétség, hogy ez veszélyes tartalom” – olvasható a petícióban.

A Netflixnek jelenleg 193 millió előfizetője van, tehát ha 600 ezren valóban törölték magukat az oldalról, akkor annak a bevételeken is látszódnia kell, ez pedig meghátrálásra kényszerítheti a céget. A médiaszolgáltató részvényárfolyama 4 százalékpontot zuhant az elmúlt 48 órában, de ezt a tényt még egyetlen gazdasági szakértő sem hozta összefüggésbe a kialakult közhangulattal.

A balliberális főáramú média egyébként egyfajta jobboldali mozgalomnak próbálja beállítani a filmmel szemben kialakult tiltakozóhullámot. A The New Yorker című közéleti magazin internetes kiadása például Cukorfalatok, egy rendkívüli Netflix-film, amely a jobboldali kampány célpontjává vált” címmel jelentett meg kritikát a filmről. Ennek a narratívának persze némiképp ellentmond, hogy a Twitteren megszámlálhatatlan demokrata érzelmű amerikai jelezte, hogy a gyerekek szexualizálása és a pedofília népszerűsítése nem ideológiai kérdés, hanem mindenki által elítélt dolgok.

Külön érdekesség, hogy a YouTube-ra feltöltött Cukorfalatok-előzetest eddig mindösszesen 40 ezren kedvelték, ezzel szemben viszont 1,6 millió felhasználó értékelte negatívan.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Szívszorító: egymást átölelve érte utol a halál a két kistestvért

KÜLFÖLD

Rettenetes baleset, háromgyerekes apuka halt meg a felesége mellett

KÜLFÖLD

Azt hitte, csak csillog a kisfia szeme: megrázó diagnózist közöltek az orvosok

KÜLFÖLD

Riasztó felmérés a németországi muszlimokról