KÜLFÖLD

Több száz diák előtt vetkőztették meztelenre az egyetemistát

Brutális kegyetlenséggel végeztek is vele a tömeg előtt.
  • Szerző: Ripost

Gyilkosság és terrorizmus címén emeltek vádat szombaton nyolc diák ellen, miután meglincselték liberális nézeteiről ismert társukat egy északnyugat-pakisztáni egyetemen.

Az eset Mardan városban történt, ahol az újságírást tanuló Masal Hánt csütörtökön verték agyon az Abdul Vakil Hán egyetem mintegy száz diákjának a jelenlétében - derült ki szemtanúk és a rendőrség beszámolójából.

A hatóságok 12 embert vettek őrizetbe. A tettesek meztelenre vetkőztették Hánt, majd deszkákkal verték agyon, miközben más diákok tétlenül szemlélték az eseményeket.

Nyolc diákot állítottak a mardani terrorellenes bíróság elé - közölte Rafiullah Hán ügyész. További négy egyetemistát szombaton vettek őrizetbe.

Musztak Gáni, Hajber-Pahtunhva tartomány tájékoztatási minisztere azt mondta: a helyi kormányzat is kérte, hogy a pesavari legfelső bíróság indítson vizsgálatot az ügyben.

Masal Hán aznap, amikor meggyilkolták, részt vett egy heves vitában az egyetemen,

társai az intézmény vezetésénél szóvá tették liberális és világi nézeteit. Azt vetették egyben a szemére, hogy általuk istenkáromlónak tekintett tartalmat tett közzé a közösségi médiában.

Nem lehet tudni pontosan, hogy az újságírást tanuló Masal Hán milyen jellegű bejegyzése váltotta ki diáktársai haragját.

A Kutatási és Biztonsági Tanulmányok Központja, valamint a helyi sajtó összesítése szerint 1990 óta legalább 65 embert gyilkoltak meg istenkáromlás gyanúja miatt a muzulmán többségű Pakisztánban. A több mint 180 millió lakosú közép-ázsiai országban Mohammed próféta megsértése súlyos bűncselekménynek számít, amely miatt tucatnyian várnak a halálsoron az ország börtöneiben, és mindössze a gyanú is elegendő ahhoz, hogy erőszakcselekmények történjenek.

A múlt hónapban Navaz Saríf pakisztáni miniszterelnök kormánya rendeletben adott utasítást az istenkáromlónak vélt internetes tartalmak eltávolítására a közösségi hálózatokról. A rendelkezés szigorú büntetést helyezett kilátásba azokra, akik ilyen jellegű bejegyzéseket tennének közzé.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?