KÜLFÖLD

Több mint 50 szexrabszolgát fejeztek le a gyermekeikkel együtt

A felszabadított szíriai területeken elkezdődött az Iszlám Állam embertelen gaztetteinek számbavétele. Becslések szerint legalább 68 tömegsírt kell még feltárjanak.
  • Szerző: SZM

Óriási tömegsírt találtak a katonák a már felszabadított dél-szíriai Baghuz településen. A nők, gyermekek és férfiak – részint lefejezett tetemei és holttestei között legalább 50 olyan maradványt, akikről azt feltételezik, hogy jazidi szexrabszolgák, illetve azok gyermekei voltak.

Ismeretes, hogy a jazidiakat az Iszlám Állam (tévesen) “sátánimádóknak” tekintette. Ezért a férfiakat meggyilkolták, a nőket megerőszakolták, megkínozták és eladták szexrabszolgának. Az
elrabolt gyerekek egy részét később gyilkolásra képezték ki.

Jazidi nők. Forrás: PestiSrácok

Baghuzban, a korábbi népszámlálás szerint mintegy 10 600-an éltek.

A falu házai között van a tömegsír, de a DNS-teszteket még nem végezték el

– mondta Adnan Afrin őrnagy.

“Azt tudjuk, hogy körülbelül 6400 jazidi embert elraboltak és közülük 3400-at sikerült kimentenünk. Ám 3000 ember sorsáról még semmit nem tudunk” – nyilatkozta Husein Qaedi az erre a célra létrehozott hivatal vezetője. “Lehet, hogy szíriai és iraki felszabadult területeken vannak, de még nem tudtak kapcsolatba lépni a rokonaikkal.”

Szerinte csak Sinyar körzetében még 68 tömegsírt kell feltárniuk. Az ő feladatuk, hogy megvizsgálják ezeket, azonosítsák azokat, akiket lehet és a tetemeiket visszaküldjék a szeretteiknek, hogy eltemessék őket. Az elmúlt hónapban az ENSZ által felügyelt csapat megnyitotta az első sírokat Kocho városában, a tragédia egyik epicentrumában is, ahol az ISIS harcosai hidegvérrel lemészárolták a férfiakat.

"Két leányomat elrabolták, és még mindig nem tudok semmit róluk. 1999-ben és 2002-ben születtek. Egy évvel ezelőtt egy csempész azt
mondta, hogy látta őket Szíriában és pénz kért azért, hogy megmentse őket.
Ám végül nem járt sikerrel és visszajuttatta nekem a pénzt, amit adtam” - emlékszik vissza Murad, egy 42 éves jazidi férfi.

Forrás: ElMundo

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?