KÜLFÖLD

Svédország: megerőszakolt egy kislányt a játszótéren egy szír migráns, 150 óra „kötelező foglalkozásra” ítélték

A börtönbüntetés, esetleg az elkövető kitoloncolásának lehetősége fel sem merült a bíróságon...

A Svédország nyugati részén található Borasban egy Musztafa nevű szír migráns behurcolt egy játszótér nyilvános WC-jébe egy 12 éves svéd kislányt, lerángatta róla a ruháit, majd megerőszakolta. A döbbenetes bűncselekmény még februárban történt, de jogerős bírósági ítélet csak a napokban született az esettel kapcsolatban – írja a Nyheter Idag konzervatív svéd hírportál.

Bírósági dokumentumokra hivatkozva a Nyheter Idag arról számolt be, hogy Musztafa a fiatalok körében igen népszerű, Snapchat nevű telefonos alkalmazáson keresztül vette fel a kapcsolatot a későbbi áldozatával, akit arra kért: tanítsa meg svédül. Heteken át tartó bájcsevej után végül február 24-én találkoztak egy játszóterén Boras belvárosában, ahol a szír migráns berángatta a kislányt egy nyilvános mellékhelységbe és megerőszakolta.

Az áldozat részletes leírást adott a rendőröknek az elkövetőről, illetve a nemi erőszak körülményeiről. Musztafa, akit napokon belül letartóztattak, végig tagadta, hogy találkozott vagy megerőszakolta volna a kislányt. A csevegőprogramból kinyert beszélgetésük alapján azonban a kerületi bíróság kimondta: a szír migráns hazudik.

A törvényszék nemi erőszak és szexuális zaklatás vádjában is bűnösnek találta Musztafát, de végül nevetségesen enyhe büntetést kapott: 150 óra kötelező „gyermekgondozói megbeszélést” írtak elő neki. Ezeken a foglalkozásokon megismertetik majd vele a nemekkel, a társadalmi normákkal, és az érzelmekkel kapcsolatos – a svéd társadalomra jellemző – konvencionális szabályokat. A börtönbüntetés, esetleg a migráns kitoloncolásának lehetősége fel sem merült a bíróságon...

„A szociális szakértőtől kapott vélemény azt mutatja, hogy Musztafának különleges gondozásra van szüksége. Emiatt a kerületi bíróság úgy ítéli meg, hogy a gyermekgondozói beszélgetés a legmegfelelőbb szankció vele szemben” - olvasható az ítélet indoklásában.

Az elkövető egyébként a nagy migrációs válság csúcsán, azaz 2015-ben érkezett Európába. Elmondása szerint Görögországon, majd nyugat-balkáni útvonalon keresztül jutott el Svédországig. (Ezek alapján nem kizárt, hogy hazánkban is megfordult.)

Musztafa nem volt ismeretlen a rendőrség előtt. Korábban azért tartóztatták le, mert zuhanyzás közben levideózott egy férfit, a felvételt pedig feltöltötte az internetre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?