KÜLFÖLD

Sokan aggódnak: Bármikor összeomolhat az egyik amerikai felhőkarcoló?

Egy San Francisco-i toronyház szerkezetében annyi statikai probléma jelentkezett az elmúlt időszakban, hogy többen is az összeomlásától tartanak.

A Miami közelében bekövetkezett házomlás, melynek következtében 34 ember vesztette életét és több mint 100 embert kezelnek még mindig eltűntként, ráirányította a tengeren túli közvélemény és sajtó figyelmét egy San Francisco-i felhőkarcolóra. A 180 méter magas, 58 emeletes Millenium Torony azért került a címlapokra, mert az épület jelentősen megsüllyedt és oldalra dőlt az elmúlt években, ami miatt a szakértők már többször is megkongatták a vészharangot, de egészen mostanáig senki sem foglalkozott érdemben a problémával– írja a CNN.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A San Francisco belvárosában található Millenium Torony építését 2009-ben fejezték be, majd ugyanebben az évben át is adták a nagyközönségnek. A felhőkarcolóban közel 400 luxusingatlan található, melyeket 5-40 millió dollár között kínáltak eladásra. Frank Jernigan, a toronyház egyik korábbi lakója úgy fogalmazott, hogy 13 évvel ezelőtt „a világ 10 legmodernebb felhőkarcolójának egyikeként” reklámozták az épületet.

A Millenium Torony megnyitása után közel fél év alatt elkapkodták a benne található lakásokat. Az ingatlantulajdonosok azt hitték, álomotthont vettek, de az életük hamar rémálommá vált, ugyanis a felhőkarcoló 2018 óta csaknem 50 centimétert süllyedt az ingoványos talajba, amire épült, sőt, oldalirányba is megdőlt pár fokkal, ami miatt a közbeszédben már csak a „San Fancisco-i ferde toronyként” hivatkoznak rá. Mindezek következtében az ingatlanárak nagyjából lenullázódtak, a lakástulajdonosok és a kivitelező között pedig évek óta megy az egymásra mutogatás, hogy pontosan ki tehető felelőssé a történtekért.

A San Francisco belvárosában található Millenium Torony. (bal szélen)

A floridai Miami közelében található Surfside-ban, két hete bekövetkezett házomlásban egy 136 lakásos társasház észak-keleti szárnyában mintegy 55 lakás semmisült meg. A tragédia pontos okaira egyelőre nem született hivatalos magyarázat, de valószínűleg a nem megfelelő vízelvezetés tehető felelős a történtekért, melynek hatására a tartógerendák és oszlopok átáztak, és egy ponton már bírták tovább a terhelést.

Az USA Today arról számolt be, hogy az lakóépület 1990 óta folyamatosan süllyedt, ezért sokan úgy gondolják, hogy a Millenium Torony is bármikor összeomolhat. Ronald Hamburger, a kaliforniai felhőkarcoló mérnöke ezzel szemben kijelentette, hogy a toronyház semmiképp sem fog a floridai épület sorsára jutni, mivel Kaliforniában sokkal rugalmasabb és strapabíróbb toronyházakat építenek a térségben gyakran pusztító földrengések miatt.

„A miami lakóépület összeomlása tragikus volt, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozta ezt a katasztrófát. Tehát a Millennium Toronnyal való esetleges összehasonlítás vakmerő és korai lenne”

- fogalmazott a CNN-nek Hamburger, aki azt is hozzátette, hogy a torony nem lett kevésbé biztonságos attól, hogy megsüllyedt.

Kilátás a Millenium Torony egyik luxuslakásából, amit ma már szint lehetetlen eladni.

Fontos megjegyezni, hogy Millenium Torony fejlesztője a közelmúltban megkezdte felhőkarcoló alapjainak megerősítését. A 100 millió dolláros (30 milliárd forint) javítás során az épület alatti alapkőzetbe cölöpöket telepítenek, hogy megakadályozzák a további süllyedésesét. A munkálatok várhatóan 2022-ben fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?