KÜLFÖLD

Portugáliában várhatóan március közepéig marad a karantén

Portugáliában feltehetően március közepéig fenn kell tartani a karantént, hogy elviselhető szintre csökkenjen a koronavírus-fertőzöttek és az intenzív osztályon ápolt betegek száma – mondta kedden Maria Temido egészségügy-miniszter.
címkék:
  • Szerző:

A kormány által meghallgatott járványügyi szakértők úgy becsülték, hogy 60 napos karanténra van szükség (január 15-től), hogy a kétheti új fertőzések száma 100 ezer lakosonként 60-ra csökkenjen a jelenlegi 1200-ról, az intenzív osztályokon ápoltaké pedig a keddi több mint 860-ról mintegy 200-ra.
„Az elfogadott intézkedések működnek” – mondta a miniszter, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Portugáliában a csökkenő tendencia ellenére rendkívül magas a fertőzöttek aránya.
A január 28-i rekord 16,5 ezer napi új fertőzött után keddre 2600 új fertőzöttet jelentettek az elmúlt 24 órában a közegészségügyi intézet tájékoztatása szerint.
A koronavírusos esetek számának robbanásszerű növekedése miatt zsúfolttá váltak a portugáliai kórházak, a csúcs közel 7000 kórházban ápolt beteg és az intenzív osztályoknak Covid-19-betegségben szenvedők miatti 90 százalékos kihasználtsága volt.
A kedden jelentett újabb 203 halálesettel a SARS-CoV-2 vírus okozta járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a 14,5 ezret, a halálesetek több mint a fele az év eleje óta történt.
A 10,3 milliós Portugália november 15-én bevezette a második országos karantént, egy héttel később az iskolákat is bezárták.
Az egészségügyi korlátozások a legszigorúbbak közé tartoznak Európában, hasonlóak a Nagy-Britanniában és Németországban bevezetett intézkedésekhez – derül ki a kormány által meghallgatott szakértők jelentéséből.
„Portugáliában jelenleg a legszigorúbb az utazási korlátozás az Európai Unión belül” – hangsúlyozta Baltazar Nunes, a Nemzeti Egészségügyi Intézet (INSA) munkatársa.
Az új koronavírus-mutációk terjedésének megakadályozása céljából kedden Spanyolország és Portugália március 1-ig kiterjesztette a szárazföldi határ ellenőrzését – olvasható a spanyol hivatalos közlöny (BOE) keddi számában.
Az intézkedés értelmében a határátlépés csak a kijelölt átkelőkön lehetséges, kivéve a munkába vagy tanulni járókat, a schengeni övezet más országaiból hazatérő, portugáliai állandó lakhellyel rendelkezőket, valamint a diplomáciai személyzetet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?