KÜLFÖLD

Óriási földrengés volt Japánban, világháborús hadihajók emelkedtek ki az óceánból

A II. világháború egyik legvéresebb ütközetének maradványai kerültek felszínre a Csendes-óceán közepén.

II. világháborús hadihajók emelkedtek ki a Csendes-óceánból a Japánhoz tartozó Ivo Dzsima szigetének partjainál, miután a térségben több víz alatti vulkán is kitört a napokban, a tektonikus lemezmozgások következtében pedig néhány sziget „megbillent” – írja a helyi sajtóra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

A helyiek körében csak „kénsziget” néven emlegetett Ivo Dzsima a II. világháború egyik legmeghatározóbb csatájának helyszíne volt a csendes-óceáni hadszíntéren. 1945 februárjában a szigeten százezer amerikai katona ütközött meg a japán hadsereg 20 ezer tagjával, akik nem voltak hajlandóak megadni magukat, és az utolsó leheletükig küzdöttek. Sokan közülük rituális öngyilkosságot követett el, hogy véletlenül se essenek hadifogságba. Az ütközet súlyosságát jól jellemzik egy veterán haditudósító, Robert Sherrod szavai, aki szerint Ivo Dzsimán az emberek „a lehető legerőszakosabb halált halták.”

Az Egyesült Államok győzelmével zárult csatának lélektani súlya is volt, mivel Ivo Dzsima volt az első olyan, korábban is a Japán Birodalomhoz tartozó terület, amelyen az amerikaiak partra szálltak. Történészek szerint közel 28 ezer ember, többségében japán katona vesztette életét a másfél hónapig tartó ütközetben.

Iwo Dzsima szigetén készült a II. világháború egyik legikonikusabb fotója, melyen az látható ahogy hat amerikai tengerészgyalogos kitűzi az amerikai lobogót a Szuribacsi-hegy csúcsán.

Iwo Dzsima elfoglalása után az Egyesült Államok csapatai megpróbáltak kikötőket létesíteni a szigeten, melyeket egy Japán elleni esetleges invázióhoz használtak volna. Az amerikaiak ennek úgy álltak neki, hogy Japántól elkobzott hadihajókat süllyesztettek el a sziget körüli vizeken, hogy hullámtörő falat alakítsanak ki. Most ezek a hajók kerültek felszínre a tektonikus lemezmozgások következtében.

Múlt hét szerdán egyébként kitört Japán legnagyobb működő vulkánja is, a délnyugati Kjúsú szigetén található Aszo. A japán meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a tűzhányóból 3500 méter magasra tört fel hamufelhő, de egyelőre nincsenek hírek sérültekről vagy jelentősebb károkról.

Japánban 110 aktív vulkán tartanak számon, melyek közülük 47-et figyelnek folyamatosan a szakemberek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?