KÜLFÖLD

Nizzai merénylet: ezt üzente a Magyar Katolikus Egyház a franciáknak

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is részvéttáviratot küldött a nizzai terrortámadás után a francia katolikus egyház vezetőinek.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Erdő Péter a nizzai püspöknek, André Marceau-nak írt, az MTI-hez is eljuttatott táviratában testvéri együttérzését fejezte ki Nizza katolikus közösségének és a francia katolikus egyháznak.

Úgy fogalmazott: „Imádkozunk azért, hogy a különböző vallások egy szívvel dolgozzanak az emberi méltóságért, a kiengesztelődésért és a vallásszabadságért.„

„A vértanúk vére magvetés, kérjük Istent, hogy fakadjon a szenvedésből hit, szeretet és az egyház megújulása” - tette hozzá.

Veres András a reimsi érseknek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, Éric de Moulins-Beaufort-nak részvétet nyilvánítva azt írta: „a gyász eme perce különösen is emlékeztet mindnyájunkat arra, hogy testvérek vagyunk, és az egyetlen út, ami előttünk áll, az a testvéri párbeszéd és az erőszak minden fajtájának elutasítása„.

Mint a is megírta, csütörtökön egy tunéziai férfi három emberrel végzett és többet megsebesített a nizzai Notre-Dame-bazilikában elkövetett késes merényletben.

A férfi reggel kilenc óra tájban egy késsel felfegyverezve hatolt be a dél-franciaországi város központjában álló bazilikába, ahol hárman tartózkodtak. A támadó elvágta a sekrestyés torkát, lefejezett egy idős nőt, és súlyosan megsebesített egy másik nőt, aki a bazilikához közeli egyik bárba menekült be, és ott halt bele sebesülésébe.

A támadó egyik áldozata egy 44 éves brazil anya volt, akinek utolsó szavai a következők voltak a mentőkhöz: „Mondjátok meg a gyermekeimnek, hogy szeretem őket.„

Simone Barreto Silva 30 éve élt Franciaországban, három gyermeket nevelt – írja a Daily Mail.

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően – jelentette be a francia miniszterelnök. Jean Castex hozzátette: a kormány határozott és könyörtelen választ ad a „gyáva és barbár” tettre.

Az ügyben a terrorellenes ügyészség nyomozást indított, a támadót elfogták. Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán.

Mindkét esetben iszlamista indíttatást sejtenek a háttérben. A muszlimok csütörtökön ünneplik Mohamed próféta születésének évfordulóját.

„Gyűlöletesnek” nevezte a csütörtöki nizzai késes merényletet a francia püspöki konferencia (CEF) és kifejezte kívánságát, hogy „a keresztények ne váljanak meggyilkolandó célponttá”.

A CEF bejelentette, hogy csütörtökön, a jelképes 15 órakor – Krisztus halálának órájában – minden francia templomban megkongatják a lélekharangot az áldozatok előtt tisztelegve. Elítélte a merényletet a Vatikán is, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus mindig is elfogadhatatlan lesz. A Szentszék közleménye szerint a pápa imádkozik az áldozatokért.

Az Európai Unió vezetői szolidaritásukat fejezték ki Franciaországgal, és a „gyűlöletet szítók és terjesztők” elleni szembeszállásra szólítottak fel.

„Elítélem a Nizzában történt gyűlöletes és kegyetlen támadást, teljes szívemmel Franciaország mellett állok” – írta Twitter-oldalán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. „Együttérzek e gyűlöletes cselekedet áldozataival. Egész Európa szolidáris Franciaországgal. Egységesek és eltökéltek maradunk a barbársággal és a fanatizmussal szemben” – írta.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke gyalázatosnak nevezte a merényletet és a franciáknak üzenve kijelentette: „Egész Európa önökkel van”.

„Sokkban vagyok, amióta értesültem a nizzai Notre-Dame-bazilikában elkövetett barbár támadásról. Együttérzésem az áldozatokkal és hozzátartozóikkal. Az Egyesült Királyság Franciaország oldalán áll a terror elleni harcban” – írta francia nyelvű Twitter-üzenetében Boris Johnson brit kormányfő.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?