KÜLFÖLD

Nem vicc: a New York Times szerint a cuki cicás videók felelősek a jobboldali álhírekért

A patinás baloldali lap „megingathatatlan érvekkel” támasztotta alá a macskákat felelősségre vonó állításait.

December elsején egy terjedelmes írás jelent meg a New York Times internetes kiadásában arról, hogy új fejezet nyílt a félretájékoztatás művészetében. Az oknyomozónak nevezett cikk szerint immáron a cuki cicás videók tehetőek felelőssé a jobboldali álhírek, és a koronavírusos-járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elmélet gyors online terjedéséért.

A „Cuki macskák az interneten? Ők segítenek a félretájékoztatás terjesztésében” címmel megjelent írást a Times technológia rovatvezetője jegyzi, aki nem kevesebbet állít, minthogy „jól regisztrálható emberek és szervezetek, akik a fake news terjedésében érdekeltek, újabban aranyos állatokat – általában macskákat – ábrázoló videókat és fotókat használnak a hamis információk terjesztéséhez az interneten.”

Bizarr állítását a szerző azzal igyekezett alátámasztani, hogy összegyűjtött egy csokorra való jobboldali médiumot, melyek a közösségi médiafelületeiken rendszeresen megosztanak állatos videókat. Példaként említi többek között a Western Journal című amerikai konzervatív hírportált és a The Epoch Times című, nyíltan Peking-ellenes újságot, melyek „cuki cicás tartalommal terelik a gyanútlan olvasóikat a félretájékoztatás irányába.”

A cikk szerint a The Epoch Times által üzemeltetett 103 Facebook-oldalon összesen 12 ezer bejegyzésben osztottak meg aranyos állatokat, a posztok alatt pedig rendszeresen politikai tartalmú hivatkozásokat illesztettek be. Mindebből pedig egyenesen következik – legalábbis a New York Times szerint -, hogy a lap cuki cicás tartalmakat használ az álhírek terjedésének fokozásáért.

(A fotó illusztráció)

A Times írása heves reakciókat váltott ki az interneten, csak nem épp abban a formában, ahogy azt a baloldali orgánum elképzelte. A közösségi médiás visszajelzések alapján ugyanis, az emberek többsége körberöhögte, és gúnyos megjegyzések kíséretében osztották tovább a cicás videókat hibáztató cikket.

„Most már macskás videókat sem nézhetünk!”fogalmazott egy Twitter felhasználó.

„A kommunista New York Times cenzúrázni akarja a macskás mémeket és videókat. Hagyjatok már békén!”írta egy másik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?