KÜLFÖLD

Mélyen hallgat a francia rendőrség a marseille-i támadás részleteiről

Az elmúlt években annyi késeléses és iszlamista indíttatású támadás történt Nyugat-Európában, hogy már fel sem kapjuk a fejünket, ha egy újabb esetről számolnak be a hírek, már ha egyáltalán beszámolnak...
  • Szerző: WM

Az itthoni és a nemzetközi sajtótermékek között is több olyan volt, amelyik szinte tudomást sem vett arról, hogy egy őrült férfi vérengzésbe kezdett Marseille utcáin. Való igaz, hogy az emberek ingerküszöbét egyre kevésbé lépi át egy hasonló eset, szépen lassan kezdünk hozzászokni, hogy Nyugat-Európában ez egy gyakori jelenség lett. És persze az sem segíti az újságírók munkáját, hogy a nyomozók vajmi keveset árulnak el a támadás hátteréről vagy magáról az elkövetőről.

Az e hét keddi esetben három férfi és egy nő sérült meg, amikor 36 éves Karim L. egy késsel kezdett vérengzésbe Marseille nyílt utcáján.

A férfi múltjáról annyit lehet tudni, hogy a támadás előtt nem sokkal szabadult a börtönből, ahol 4 évet töltött összesen az édesapja megölése miatt. A szemtanúk elmondása szerint a hajléktalan elkövető kérdezgette a járókelőket, hogy milyen nemzetiségűek, majd e szerint választotta ki áldozatait. Azt azonban nem tudni, hogy ez alapján a franciákat vagy a külföldieket késelte-e meg. Mint ahogy az is rejtélyes, hogy a férfi milyen állampolgár és milyen vallású. Érdekes szintén, hogy a rendőrség azért zárja ki a terrortámadás lehetőségét, mert a férfi a késelések során nem kiabálta azt, hogy Allah akbar.

Pedig az egy elég köztudott tény, hogy a nyugat-európai börtönökben könnyű radikalizálódni, így nem lenne meglepő, ha ez Karim L.-nek is sikerült volna 14 év alatt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?