KÜLFÖLD

Meglepő kijelentés, halált kért magára az elnök

"Lőjetek agyon, ha diktátorrá válnék!" - utasította Duterte a biztonságiakat. Azt állítja, bejelentését nem viccnek szánta.
  • Szerző: Ripost

A Fülöp-szigeteki elnök hétfőn utasította a hadsereget és a rendőrséget, hogy lőjék agyon, ha diktátorrá válna, és mandátuma lejárta után is hatalmon akarna maradni, ahogy ellenfelei állítják.

Rodrigo Duterte kongresszusi támogatói az alkotmány megváltoztatására készülnek, és szövetségi rendszert vezetnének be - írja az MTI. A módosítás következtében Duterte az után is hatalmon maradhatna, hogy mandátuma 2022-ben lejár.

"Ha tovább maradnék, és diktátorrá akarnék válni, lőjetek le, nem viccelek"

- szólította fel a biztonságiakat a szókimondásáról ismert államfő. Duterte az egyenlőtlenség felszámolására, a tartományok hatásköreinek megerősítésére és az ország sokszínűségének elismerésére hivatkozva szorgalmazza a föderatív államszerkezet bevezetését.

Az elnök alsóházi hívei múlt héten megszavazták az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását az alaptörvény felülvizsgálatára. Emiatt jövő évben elmaradnak a félidős választások, és automatikusan meghosszabbítják az összes megválasztott tisztségviselő mandátumát.
 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?