KÜLFÖLD

Mégis terrortámadás volt a francia rendőrségen elkövetett késelés?

A hatóságok szűkszavúsága miatt egyre több a megválaszolatlan kérdés a csütörtöki párizsi rendőrségen történt késelés ügyében. A francia sajtóban azonban olyan információk jelentek meg, amelyek egy iszlamista indíttatású terrortámadásra utalnak.
címkék:
  • Szerző: WM

A rendelkezésre álló információk szerint a 45 éves Mickael Harpon 20 éve dolgozott a párizsi rendőrségnél informatikusként. Felettesei szerint a férfivel soha semmilyen probléma nem volt, munkáját megbízhatóan végezte. Másfél évvel ezelőtt azonban radikális változás állt be Harpon életében: áttért az iszlám vallásra. A Le Parisien nevű tekintélyes francia napilapnak sikerült megszólaltatnia a férfi muszlim feleségét, aki elmondta, hogy férje az elmúlt hónapokban már nem nagyon állt szóba a női kollégáival.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Összesen öt ember vesztette életét a csütörtöki késelés során.
Fotó: AFP

Az iszlámtól azt tanulta ugyanis, hogy a nők nem egyenrangúak a férfiakkal.

Az elkövető neje ráadásul arról is beszélt, hogy a gyilkosság előtti napon a férj arra panaszkodott, hogy hangokat hall a fejében. Az ezt követő napon Harpon egy kerámiakéssel több társát is megsebesítette, közülük négyen belehaltak a támadásba, az elkövetőt pedig az őrsön agyonlőtték. Szakértők szerint a muszlim férfi azért választhatta a kerámia kést fegyverül, mert azt a fémdetektorok nem jelzik. Ha valóban beigazolódna, hogy terrortámadásnak szánta tettét a két gyermekes édesapa, akkor azt könnyen nevezhetnénk bizarrnak. Szintén francia sajtóértesülések szerint az informatikus a rendőrség terrorelhárítási osztályán dolgozott.

Árulkodó jel, hogy a párizsi hatóságok nem zárták ki a terrortámadás lehetőségét, vagyis számukra is vannak arra utaló jelek.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?