KÜLFÖLD

Már idén 40 millióan halnának bele a koronavírusba, ha nem lennének korlátozó intézkedések

A kutatók szerint a Föld lakosságának 90 százaléka fertőződött volna meg.
  • Szerző: Ripost

Ha az országok nem léptetnének életbe megszorító intézkedéseket, akkor a Föld lakosságának akár 90 százaléka, azaz 7 milliárd személy is megfertőződhetett volna és ebből még ebben az évben 40 milliónyian meghaltak volna – állítják a londoni Imperial College kutatói.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Azonban a korlátozásokat bevezető stratégiáknak köszönhetően – amellyel a társas érintkezéseket gátolják – a járvány terheit meg lehet felezni. De még ebben az esetben is gyorsan le lesznek terhelve az egészségügyi ellátó rendszerek – állítja a híres egyetem tanulmánya, amelyik a vuhani járvány kipattanása óta a 12. hasonló szakmai állásfoglalás.

A járvány leginkább az alacsonyabb fejlettségi szinten lévő, szegényebb országokat sújtja, ahol az egészségügyi rendszer kapacitásai korlátozottak.

Fotó: Shutterstock

A Neil Fergusson biomatematikus által vezetett kutatócsoport azt ajánlja, a társas érintkezést korlátozni kell.

Matematikai modellek felhasználásával a kutatók arra jutottak, hogy a legjobb forgatókönyv megvalósulása esetén – azaz, ha az országok gyorsan reagálnak és fenntartják a megszorító intézkedéseket – 38,7 millió életet meg lehetne menteni.

A korlátozó intézkedések többségét addig kellene fenntartani, amíg a kutatók ki nem fejlesztik a vírus ellenanyagát, ellenkező esetben a világjárvány újra erőre kap.

Már március közepén arról írt a Science tudományos lap, hogy az azonosítatlan fertőzöttek indították el az új koronavírus járványát Kínában, csak a tömeges tesztelésekkel kísért szigorú korlátozások állították meg a terjedést.

Az Imperial College fertőző megbetegedésekkel foglalkozó tanszékének kutatói, valamint hongkongi, pekingi, New York-i és kaliforniai kutatóintézetek munkatársai számítógépes modellekkel állapították meg a Kínában a járvány kezdetén nem azonosított koronavírus-fertőzöttek gyakoriságát és fertőzőképességük mértékét. „Úgy becsüljük, hogy a fertőzések 86 százalékát a január 23-i kijárási tilalom bevezetése előtt fel nem ismert vírushordozók okozták” – írták akkor a szakértők.

A nem azonosított fertőzöttek további embereknek adták át a vírust, statisztikailag így a laborvizsgálatokkal megállapított további megbetegedések 55 százalékáért feleltek. De mivel a fertőzésnek ez az útja egész Kínát tekintve számszerűsítve lényegesen nagyobb volt, a lappangó hordozók által okozott új koronavírus-fertőzések aránya összesen 79 százalékra emelkedett.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?