KÜLFÖLD

Lefejezésre, gyilkosságokra buzdított az ausztriai muszlim vezető

A vezető prédikátorra hét, egy imámra hat, két további társukra pedig öt év börtönbüntetést rótt ki a grazi bíróság csütörtökön, mert az Iszlám Állam terrorszervezet támogatására, valamint az iszlám jogelveinek, a saríának a követésére buzdították híveiket Ausztriában.
  • Szerző: Ripost

Az ügyészség összesen hat, 31 és 52 év közötti muszlim dzsihádista ellen emelt vádat, akik évtizedek óta a felső-ausztriai Linz városában élnek. A bíróság szerint az elítéltek az iszlám szellemi vezetőinek számítottak, és terrorcselekmények végrehajtására buzdították híveiket, továbbá mozgalmat indítottak az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet támogatására – számolt be a Kurier.at hírportál.

„Ausztria nem fogadhatja el, hogy területén egy másik jogrend, a saría létezzen” – áll a grazi járásbíróság csütörtök késő délután meghozott ítéletének indoklásában. „Ez a mi államunk, a mi jogrendszerünk. Ha valaki úgy gondolja, hogy rá a saría előírásai vonatkoznak, az rossz országban van, és ha nem érzi jól magát Ausztriában, Szaúd-Arábiába kell költöznie” – tette hozzá a bíró.

A férfiak egy mecset közösségét vezették, amelynek vezető imámja „radikális iszlamista ideológiát” képviselt, ezért első fokon ő kapta a legsúlyosabb, hétéves börtönbüntetést. Imámtársai hat, illetve öt évet, egy további bűntársuk pedig öt év börtönt kapott.

Az államügyész idézett a vezető prédikátor programjából, amelyben „civil személyek és gyermekek meggyilkolása”, valamint „egy ember késsel történő lefejezése” is szerepelt.

Az ítéletek nem jogerősek, a vádlottak védői fellebbeztek.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?