KÜLFÖLD

Elkészült az első házi kedvenceknek adható koronavírus elleni védőoltás

A San Diego-i Állatkertben pedig már meg is kapták az orángutánok a kísérleti védőoltást.
  • Szerző: ripost

Bár egy évvel a világjárvány kitörése után még mindig keveset tudni arról, hogyan hat a vírus az állatokra, elkészült az első házi kedvenceknek adható koronavírus elleni vakcina Oroszországban.

Már van Covid elleni védőoltás állatoknak is

Már van Covid elleni védőoltás állatoknak is
Fotó: TV2

Miután 2020 februárjában Hong Kongban pozitív lett egy kutya koronavírus-tesztje, több állatorvos és gyógyszerész kezdte el kutatni az ellenszert. Most azonban Oroszországban kifejlesztettek egy védőoltást a négylábú kedvencek számára, ami így az első állatoknak adható vakcina lett.

Kutyáknál eddig két alkalommal regisztráltak olyan esetet, hogy elpusztultak a fertőzésben, de mindkét állat súlyos betegségben szenvedett.

„A háziállatokkal kapcsolatban nagyon fontos tudni, hogy jelenleg nincs olyan tudományosan bizonyított tény, hogy megfertőzhetik az embereket, ellenben a koronavírussal fertőzött családdal együtt élő kedvencekből ki tudták mutatni a vírust” – mondta a Tényeknek dr. Juhász Csaba állatorvos, aki elmondta, a vakcina prémes állatok és házi kedvencek esetében alkalmazható majd. Csak akkor ajánlja az oltást, ha egy állatfaj esetében bizonyított, hogy embernek is képes átadni a koronavírust vagy egy esetleges mutációját.

A San Diegó-i Állatkertben egyébként már meg is kapták az orángutánok a kísérleti védőoltást.

Balázs Andiék például négy kutyával élik az életüket. A színésznő elmondta, hogy bármikor beoltatná négylábú kedvenceiket, hiszen családtagnak számítanak.

Mit gondolnak a vakcináról a szakértők? Kiderül a videóból!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?