KÜLFÖLD

Atombombaként emlegetik a koronavírus egyik mutációját

A P1 nevű koronavírus-mutációt először Brazíliában mutatták ki emberek szervezetében, ezért a köznyelvben csak brazil mutánsnak nevezik. Több szakértő szerint azonban az atombomba találóbb jelző lenne rá.
címkék:
  • Szerző: WM

A brazil mutáns jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt a világra a koronavírus-mutációk közül, vélekedik több nemzetközileg is elismert szakember. Az amerikai Eric Feigl-Ding például úgy fogalmazott egy közösségi oldalon megosztott bejegyzésében, hogy a világnak jobban fel kellene ébrednie. Feigl-Ding ezt annak kapcsán mondta, hogy Brazíliában az elmúlt napokban drámaian megnőtt az újonnan fertőzöttek és a 24 órán belül koronavírusban elhunytak száma.

Április 5-én egy nap alatt négyezernél is több halottat regisztráltak. Ilyen elrettentő adatra még korábban soha egyetlen országban sem volt példa. A szakemberek szerint ezért pedig egyértelműen a P1 nevű vírusmutáció a felelős.

A mutációval kapcsolatban egyelőre még sok a kérdőjel, de a szakértők szerint az Európában domináns brit variánsnál könnyebben terjed, és gyakrabban okoz súlyos lefolyást. Brazília egészségügyi rendszere annyira túlterhelt, hogy képtelenek ellátni az új betegeket, legyen szó covidos vagy nem covidos páciensről. A brazil orvosok véleménye eltérő azzal kapcsolatban, hogy a mutáció maga, vagy a túlterhelt egészségügyi rendszer a felelős a rengeteg halottért.

Tömegsírokat ásnak Brazíliában a koronavírusban elhunytak számára

Brazíliában soha nem látott mértékben hunynak el az ameberek koronavírus miatt. A napi halálozás meghaladta a négyezret

Mindenesetre dr. Roberto Kraenkel, Brazília Nemzeti Obszervatóriumának professzora a Washington Postnak nyilatkozva atombombaként jellemezte a P1 nevű variánst. Szerinte egyértelműen a mutáció felelős a kimagasló halálozási adatokért, és úgy látja, hogy nem kizárt, hogy az adatok a következő napokban nem romlanak még tovább.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?