KÜLFÖLD

Koronavírus: a szomszédban meghosszabbították a veszélyhelyzetet

A mostani román kormányhatározat nem tartalmaz további megszorításokat azokhoz képest, amelyeket hétfőtől vezettek be.
  • Szerző: Ripost

Szombattól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet – közölte a bukkormány sajtóirodája pénteken. A mostani kormányhatározat nem tartalmaz további megszorításokat azokhoz képest, amelyeket hétfőtől vezettek be, de az általános egészségügyi óvintézkedések mellett a december 6-i parlamenti választásokon, a választási kampányban és a december elsejei nemzeti ünnepségek alkalmával betartandó szabályokra is kitér.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A veszélyhelyzet idején közterületen – zárt térben és a szabadban is – mindenütt kötelező védőmaszkot viselni, tilos magánünnepségeket, társas összejöveteleket tartani, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk, éjszaka 23 és 5 óra között pedig országos kijárási tilalom van érvényben.

A december 6-i választások alkalmával és a megelőző kampány során is érvényesek lesznek a szeptemberi önkormányzati voksolás kapcsán bevezetett óvintézkedések, a nemzeti ünnep alkalmával rendezett szabadtéri ünnepségeket pedig Bukarestben legfeljebb négyszáz, a megyeszékhelyeken pedig legfeljebb száz résztvevővel, a távolságtartási szabályok betartásával szervezik meg.

Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítette a koronavírus-járvány szempontjából magas kockázati besorolású országok listáját. Románia 14 napos karanténba küldi azokat, akik olyan országokból érkeznek, ahol a megelőző 14 napban a hazainál magasabb volt a lakosságarányos fertőzési ráta. A többi között a Magyarországról érkezőkkel szemben is érvényben marad a november elején újra bevezetett karanténkötelezettség.

A pénteki jelentés szerint az utóbbi napon újabb 9489 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában, ami több mint 25 százalékos növekedés az utóbbi két hét átlagához képest, de csak 15 százalékkal haladja meg az utóbbi hét átlagát. Klaus Iohannis államfő pénteken úgy értékelte, hogy az utóbbi két hétben stabilizálódott a fertőzések üteme, amit az októberi szigorításoknak tulajdonított. Az elnök szerint azonban „túl magas” a tízezer körüli napi esetszám, ezért volt szükség újabb korlátozásokra. Ugyanakkor türelemre és az előírások fegyelmezett betartására intette polgártársait, mivel a héten bevezetett intézkedések hatása csak néhány hét múlva hozhat eredményt.

Bulgáriában 4212 koronavírusos fertőzéses esetet regisztráltak pénteken, 798-cal többet, mint előző nap – közölte szombaton internetes oldalán a bolgár egészségügyi minisztérium.

A hétmilliós országban a fertőzöttek száma 94 237-re nőtt. Nyolcvanöten haltak meg egy nap alatt, a járvány kezdete óta pedig 2055-en.
A kórházakban 4949 beteget kezelnek, 288-at az intenzív osztályokon. Egy nap alatt 12 413 tesztet végeztek el. A tárca adatai szerint az egészségügyiek körében 3758-an betegedtek meg a kórban. Súlyos hiány van egészségügyiekből, mentősökből és kórházi ágyakból.

Bulgáriában, akárcsak sok más európai uniós országban, október elején indult rohamos emelkedésnek a fertőzöttek száma. A többi balkáni országhoz hasonlóan itt is nagyon leterheli a koronavírus-járvány az egészségügyi rendszert. Hogy kezelni tudják a koronavírussal fertőzött betegeket, betiltották a nem sürgősségi műtétek elvégzését.

Az országban március 8-án regisztrálták az első koronavírus-fertőzöttet, március 13-tól május 14-ig rendkívüli állapot volt érvényben a járvány miatt. A most is hatályban lévő rendkívüli helyzetet november végéig hosszabbította meg a kormány. Kötelező a maszk viselete a zárt nyilvános helyiségekben és a tömegközlekedési eszközökön, és közösségi távolságtartásra is kötelezik a polgárokat.

És ezeket olvastad már?