KÜLFÖLD

Januárban megbukhat a bevándorláspárti olasz kormány

A jelenleg kormányzó Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt horrorkoalíciója eddig is gyenge lábakon állt, de januárban végleg megbukhat a bevándorláspárti kormány.

A bevándorláspárti olasz kormánynak több olyan kihívással is szembe kell néznie a közeljövőben, ami az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt (PD) koalíciójának a bukásához vezethet. A jelenleg hatalmon lévő liberálisok és szocialisták szövetsége persze eddig sem a kormányzati cselekvőképességéről volt híres. A teljesen különböző elveket valló pártok alkotta kormány belső feszültségeit például jól mutatja, hogy karácsonykor lemondott Lorenzo Fioramonti oktatásügyi miniszter, mert a 42 éves politikus által vezetett tárca nem kapta meg a szükséges forrásokat a 2020-as költségvetésből.

Az olasz parlament alsóháza.

A horrorkoalíció számára azonban a kegyelemdöfést a parlament létszámcsökkentéséről szóló referendum adhatja meg. Az alkotmánymódosításról szóló javaslatot a folyamatosan gyengülő Öt Csillag Mozgalom (M5S) akarta bevezetni, már a következő választásokat tartva szem előtt. A törvénytervezet értelmében az eddig 630 fős képviselőház 400, a 315 fős felsőház pedig 200 főre csökkenne – írja a helyi sajtóra hivatkozva az amerikai Breitbart.

Csakhogy az alaptörvényt módosítani kívánó indítványoknál az olasz joggyakorlat lehetővé teszi, hogy egy magánszemély vagy egy parlamenti frakcióval rendelkező párt kezdeményezésére, népszavazást tartsanak a módosításról. A parlamenti létszámcsökkentésről szóló törvényjavaslatról pedig január 12-ei határidővel lehet népszavazást kérvényezni.

A népszavazás kiírása pedig jelen állás szerint elkerülhetetlennek látszik, ugyanis már 64 szenátor jelezte, hogy nem kér a létszámcsökkentésből, és kezdeményezik a voksolás kiírását. Ha a népszavazási kezdeményezést benyújtják a Semmítőszékhez, az egy hónapon belül határoz a referendum kiírásáról. Addig is megakad a létszámcsökkentésről szóló javaslat, ami azt jelenti, hogy esetleges előrehozott választás esetén a következő parlament továbbra 630 fős alsóházzal és 315 fős felsőházzal alakulna meg.

Hasonló, parlamenti létszámcsökkentést is tartalmazó alkotmányos népszavazást 2016-ban tartottak legutóbb Olaszországban. Akkor a módosítást a szavazópolgárok nagy többsége elutasította, ami a volt miniszterelnök, Matteo Renzi lemondásához vezetett.

És ezeket olvastad már?