KÜLFÖLD

Infarktust kapott a férfi, amikor meglátta, hogy mennyi a gázszámlája

Durván elszálltak az energiaárak a szomszédban.
  • Szerző: Ripost

Szívinfarktust kapott egy brăilai férfi, amikor kinyitotta a számla borítékját és meglátta, mennyit kell fizetnie – írja a román Adevarul.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A feleség azonnal felhívta a mentőket, hogy vigyék kórházba.

„Az orvosok azt tanácsolták, hogy őrizzem meg a nyugalmamat. De ilyen számlák mellett nehéz lesz” – mondta.

Megtudtuk: a postás egy 2000 lejes gázszámlát kézbesített neki, ami 141 ezer forintnak felel meg.

Az energiaárak nagyon elszabadultak Romániában az utóbbi időben, hónapról hónapra egyre többet kell fizetni értük.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Bár a brailai férfi novemberhez képest dupla annyi gázt fogyasztott, de ez a számla nem a duplája volt az elözőnek, hanem a tízszerese.

Nem ő volt az egyetlen, akinek veszélybe került az élete a magas számlák miatt. Egy Gorj megyei férfi öngyilkos akart lenni, miután kézhez kapta a villanyszámlát – számolt be az Antena 3 tévé.

Neki 800 lejt , azaz 56 ezer forintot kellett volna fizetnie egy havi villanyért. Csakhogy a férfi havi jövedelme ennél jóval kevesebb: mintegy 120 lej, vagyis 8400 forintnyi szociális segélyt kap havonta mindössze. A boríték kinyitása után olyan kilátástalannak érezte a helyzetét, hogy öngyilkos akart lenni.

A fia hívta a falu polgármesterét, aki orvosi segítséggel ment és megnyugtatta a férfit.

Nálunk marad az olcsó energiaár

A 2021-es év utolsó hónapjaiban világszerte tapasztalható energiaár-robbanás óriási többletköltségeket jelentett az európai emberek számára. A 2013-ban hazánkban bevezetett rezsicsökkentésnek köszönhetően ebből a magyar fogyasztók nem éreztek semmit, míg Bécsben vagy Berlinben kétszer-háromszor annyit fizetnek az emberek a villanyért, a gázért, mint Budapesten, Svédországban pedig a budapesti gázár nyolcszorosát fizetik.

A rezsicsökkentés eredményei jelentősek: a rezsicsökkentés nélkül havonta több mint 32 ezer forinttal, míg évente 386 ezer forinttal kellene többet fizetniük a családoknak a villanyért és gázért.

Az intézkedés bevezetése óta átlagosan 25 százalékkal csökkentette a kormány a földgáz, áram és távhő árát, és ennek köszönhetően 2162 milliárd forint maradt a családoknál.

Orbán Viktor több ízben is kijelentette, hogy hiába a baloldali támadások – és Brüsszel adóztatási törekvése – a rezsicsökkentés velünk marad. Mint fogalmazott: „Amíg mi vagyunk a kormányrúd mögött, addig ez így lesz.”

Ha segítség kell

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?