KÜLFÖLD

Így vették be a migránsok a közkedvelt turistaparadicsomot! Videó

Szinte mindennapossá váltak Spanyolországban azok a képsorok, amelyeken afrikai bevándorlók gumicsónakokkal kötnek ki különböző tengerparti üdülőparadicsomokban.
  • Szerző: WM

Az eset szerdán történt Conil de la Fronterában. Már lassan felidézni is nehéz, hogy az elmúlt hetekben hány hasonló képsort lehetett látni az interneten. Két nappal korábban és csupán néhány kilométerrel odébb ért partot egy másik csónak, annak fedélzetén 50 migráns utazott. Akkor 25 migránst elfogtak a hatóságok, őket már időközben vissza is szállították Marokkóba.

Szakértők szerint azonban rövid időn belül újra megpróbálnak majd Európába jutni.

Spanyolország azóta lett az illegális bevándorlók legkedveltebb úti célja, amióta az olasz kormány szigorításokat vezetett be, és lényegében kijelentette, hogy nem engedélyezik a migránsokat taxiztató nem kormányzati szervezetek hajóinak kikötését.

Nyolc hajó egy nap alatt

A helyi média arról számolt be, hogy múlt péntek óta 18 hajóval legalább 500 migráns érte el a spanyol partokat.Szerdán, vagyis egyetlen nap alatt nyolc hajóból összesen 196 migránst mentettek ki. A hajók ea Gibraltári-szorosnál hánykolódtak, ez választja el Spanyolországot Marokkótól. Spanyolország és Marokkó közt azonban van egy megállapodás, így az elfogott marokkói bevándorlókat rendszerint visszaszállítják az észak-afrikai országba.

Ezzel magyarázható az is, hogy a partra szálló migránsok a csónakokból való kiugrás után azonnal futni kezdenek. Ha ugyanis a rendőrség rájuk talál, akkor egy átmeneti menekültszállón kell megvárniuk, amíg visszaszállítják őket a hazájukba.

És ezeket olvastad már?